Очакваме по-твърди позиции от новия председател на Европейската народна партия Доналд Туск, спрямо Русия. Това обяви в „120 минути” българският евродепутат Ева Майдел, член на ГЕРБ/ЕНП. По думите ѝ той е друга генерация политик – не е бюрократ и от него се очакват конкретни позиции.

Радан Кънев заяви, че от Брюксел България изглежда отдалечена от много важни политически дебати, които засягат всеки българин. По думите му климатичните политики са подценени у нас.

„Те трябва да интересуват най-много нас, защото имаме големи въглищни централи, имаме индустрии, които трябва да се адаптират”, допълни той.

Илхан Кючук (ДПС/„Обнови Европа”) заяви, че мониторинговият механизъм над България трябва да отпадне, защото той се прилага само за нас и Румъния. „Такива бяха условията, за да се присъединим към ЕС, следващата държава, която беше приета – към Хърватия не се прилага”, допълни той.  

Снимка: btvnovinite.bg

Андрей Слабаков (ВМРО/Европейски консерватори и реформисти) пък коментира, че мониторинг трябва да се наложи на Франция.

„Предложиха ни доста интересен комисар, според мен е рецидивист. Голар има тежки рецидиви като злоупотреба с институциите на ЕС. Не знам как любимката на Макрон беше представена като комисар, срещу нея има дела”, каза Слабаков.

„Този механизъм е предпоставка към пътя ни по Шенген и Еврозоната. Как Страсбург или Брюксел гледат на България – аз смята, че към момента за ЕС е важно държавите членки да имат финансова стабилност и България я има”, коментира Мейдел.

Снимка: btvnovinite.bg

Илхан Кючук постави акцент и върху свързаността на Балканите, той допълни, че има заделени 140 млрд. евро по европейски програми в областта на транспорта. „На мен ще ми е много интересно да видя как ЕНП ще гласува за бившия румънски президент г-н Бъсеску, който обяви Крим за руски, а към настоящия момент той е един от кандидатите за четвърти заместник-председател на Комисията по външна политика”, каза още той.

Слабаков посочи като свой приоритет субсидиите в земеделието, като наблегна на пчеларския сектор. По думите му годишно един български пчелар взема по 4 лв. субсидия, а френските – 40-50 евро.

„Франция има имперски стремежи към ЕС, те си го възприемат като тяхна империя, а ние сме някакви колониални държави от втори тип. Учредителите са важни, интересно защо другите не са равнопоставени”, коментира Слабаков.

Какви са другите приоритети на българските евродепутати в Брюксел - вижте във видеото!