Дами и господа, третият мандат отива при БСП. С този ход на президента, с голяма вероятност заставаме на прага на поредната предизборна кампания. Всъщност, като се замисли човек, предизборната кампания не е спирала от последните избори, а май ще продължи и след следващите избори.

Ако следваме логиката на изказването на вицепрезидента Йотова от петък, явно господин Радев вижда в лицето на БСП партия, която "може да продължи политиката на служебния кабинет". Тези нейни думи прозвучаха изненадващо за мнозина в контекста на това, че България е парламентарна република.

Сякаш се намираме в една постоянна кампания, която няма край. Като сън на пийнал мъж - хърка, ръгнеш го, изсумти и пак захърка. Но колкото по-слаб интерес към поредните избори, толкова по-голям ступор през следващите месеци. Затова ви предлагам, ако идва нова кампания, да слушаме внимателно за следните приказки за лека нощ, с които ще се опитат да ни приспят. И ако ги чуем, да знаем поне, че твърдящият ги кандидат не е особено честен с нас.

"Ние свалихме инфлацията". Това е твърдение, което не е свързано изцяло със заслуги на една или друга политическа партия, служебен кабинет или политик. В случая България се влияе от много по-мащабни процеси, а те в момента ни водят към свиване на инфлацията не само в еврозоната, но и в целия западен свят. И в България инфлацията тръгва надолу, въпреки спекулата, която разду допълнително цените на всичко. Спокойно, както инфлацията се вдигна заради глобалните процеси, така и ще спадне по същите причини. Въпросът е дали ще има кой да упражни контрол, ако това не започне да се случва с темповете, с които цените се повишаваха. 

"Ние свалихме цените на горивата". Горивата у нас поевтиняха в последните месеци. Това е абсолютен факт. Но също е факт, че горивата поевтиняват в цяла Европа. В момента руският петрол, койтo е основна част от микса в производството на "Лукойл - Нефтохим" вече е 40% по-евтин от сорт "Брент".

Така че не вярвайте на политици, които щe си приписват изцяло заслуги за свалянето на цените на горивата. Логичният въпрос към тях е - а всъщност с оглед на спада в борсовите цени, достатъчно бързо ли падат цените у нас? Тогава отговорът няма да е много приятен. Нито за нас, нито за тях.

"Ние свалихме цената на газа". Ситуацията с борсовите цени на газа в момента е сходна с тази на петрола. От средата на декември насам цената на синьото гориво се понижава непрекъснато, след като цяло лято се качваше. Защо се качваше през лятото? Защото европейските икономики попълваха газовите си хранилища. Защо падна толкова рязко? Защото ги попълниха и е топло. Но у нас последните ни сметки са доста високи. За януари ще са още по-високи. С оглед на това, не вярвам да има политици, които да са толкова самоуверени, че да твърдят, че са свалили каквото и да е по отношение на газа.

"Ние ще вдигнем пенсиите". Няма човек, който да не иска неговите родители, баби и дядовци да живеят по-достоен живот. Но всяко неразчетено повишение на пенсиите е свързано с допълнителна тежест върху бюджета. Ако икономиката не расте, ако бизнесът се буксува, всяко вдигане на пенсиите ще означава по-голяма задлъжнялост на държавата, а от там и по-малко пари в джобовете на всички нас.

"Ние сме за мирно разрешение на конфликта в Украйна". Всички сме за мир в Украйна. Но това не е конфликт, а цяла война. Надали има нормален човек, на когото да му харесва, че в Европа в момента бушува война. Но въпросът тук е ясното разграничаване на агресор и обект на агресия. Твърдейки, че са "за мир", кандидатите трябва да обяснят как биха внушили на руския президент Путин да спре войната, която сам започна.

"Ние ще построим нови пътища". Това е вечната мантра от времето на Живков, когато тръгва строителството и на "Тракия", и на "Хемус". Първата беше завършена след 30 години. Втората скоро ще стане на 50. Но всъщност няма да стане, защото все още я няма.

Този наръчник може да бъде продължен още. Но аз ще спра дотук, с надежда, че поне през следващите няколко седмици ще видим по-малко политическа истерия, тънки сметки и горепосочените приспивни приказки. В такъв случай, може и повечето от нас да излязат да гласуват на поредните избори. А дотогава - лека нощ.