В седмицата, в която напрежението между България и Северна Македония за пореден път се изостри, в студиото влиза Любчо Георгиевски – председател на Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля, Северна Македония.

Георгиевски е един от хората, които най-дейно се занимават с проблемите на македонските българи в западната ни съседка.

Само преди месец от центъра бяха изпратени отворени писма до президента, премиера и външния министър на Република България, с молба за съдействие да им бъдат зачетени правата при предстоящото преброяване, за да могат те да се запишат като македонски българи.

Вследствие на апела му президентът Румен Радев свика службите за сигурност. На срещата беше обсъдено предприемането на своевременни мерки за адекватна защита на правата на българските граждани зад граница, когато те са обект на атаки заради националното си самосъзнание.

Македонският президент Стево Пендаровски нарече това „намеса във вътрешните работи на страната“.

Любчо Георгиевски е на 43 г., от Битоля е, има три деца – на 18 г., 16 г. и 14 г.

„Тежко е да си българин в Македония, хич не е лесно. Аз съм се родил в бивша Югославия и там ни внушаваха, че сме македонци. И ние приехме, че сме македонци, а България е място за почивка. Колкото повече се интересуваш и четеш обаче, разбираш, че си българин“, казва Георгиевски.

Той потвърждава, че в учебниците по история на Северна Македония за българите пише, че са фашисти, агресори и окупатори.

Когато децата му били по-малки, питали вкъщи: „Ние фашисти ли сме?“ Не е лесно да го обясниш това на децата, признава мъжът.

Трудно е и работа да се намери, когато се обявиш за българин, допълва Георгиевски.

След писмото му до българския президент македонските служби започнали да преследват много негови познати, лично него – не.

Не можеш свободно да донесеше повече книги от България, на границата не ги допускат, разказва още Любчо Георгиевски.

Той няма българско гражданство, има само документ за български произход. По думите му 120 хил. македонци имат български документи.

Вижте цялото интервю във видеото!