Отношенията ни със Северна Македония през последните седмици са обтегнати. В събота от външното ни министерство съобщиха, че временно управляващият посолството на Северна Македония ще бъде извикан, за да даде обяснения дали правителството в Скопие е свързано с клеветническа кампания, която води срещу страната ни словенският "Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания". В същото време нашият сънародник бе спрян на българо-македонската граница в опит да внесе "Българските народни песни на Братя Миладинови".

„Имаме такава инициатива да даряваме български книги вече 4-5 месеца. Тя се казва „изпрати българска книга в Македония“. С тази инициатива достигнахме до 760 души, те получиха над 1600 книги“, разказа Стоянов в „Тази неделя“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Темата с обществото там е важна за мен като българин. Голяма част от населението в Република Северна Македония има добри чувства към нашия народ. Знае за общия ни произход и желае някаква подкрепа от нас“, смята Стоянов.

„Много често възрастни хора с малки деца ми казват „Искам български книги, детски, за да могат децата ми да научат книжовен език“, сподели нашият сънародник.

„Преди сме изпращали по Български пощи, минавали сме с по 10-20 книги на автомобил, не сме правили такава акция, но вчера книгите бяха спрени незаконно“, каза Стоянов.

„Не ми дадоха писмено обяснение защо не ме допуснаха на територията на Република Северна Македония. Устните обяснения бяха няколко. Първо ми казаха, че книгите трябва минат през митница, но е не подлежат на митническо облагане и ДДС. След това ми казаха, че това отпада и че трябва да имаме разрешение на министерството на културата на Северна Македония. Представете си за каква цензура става въпрос – министерството да решава на кого да подариш книга. После ни казаха да пратим едно писмо от Български културно-информационен център едно писмо до митниците в Скопие и въпросът ще бъде решен. Това отново беше подвеждаща информация. Най-накрая когато дойде г-н Георги Христов, нашият консул в Скопие, му беше казано пред мен, че трябва да се върнем и няма да бъдем допуснати, докато нямаме разрешението министерството на външните работи и министерството на културата на Северна Македония“, разказа Стоянов.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него всичко се дължи на нежеланието на властта и службите на югозападната ни съседка да допуснат книгите на нейна територия, защото не искат между двете страни да има културни връзки и това е „рефлекс от Югославия“.

По неговите думи по същото време на ГКПП „Табановци“ в Северна Македония са внесени 5000 сръбски книги.

Вижте целия разговор във видеото.