Министерство на външните работи вика временно управляващия посолството на Северна Македония, за да обясни дали правителството на съседката ни е свързано с клеветническа кампания срещу България.

Според Външно тя се води от „Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания“.

МВнР изразява изключителното си безпокойство от публикациите, че бивши или настоящи съветници на премиера на Северна Македония участват в ръководството на въпросния институт, пишат от нашето ведомство.

На сайта на правителството на С. Македония е посочено, че словенската организация има договор с изпълнителната власт в Скопие от 2017 г. до 2020 г., срещу което получавала 1000 евро месечно.

От МВнР припомнят, че въпросната организация публикува поредица от статии с явна цел да злепостави и урони престижа на България чрез невярна, изопачена и манипулативно представена информация.

От Външно посочват още, че дискриминационните действия на властите на С. Македония продължават. По-рано на границата бил спрян български гражданин с име Виктор Стоянов, който се е опитал да внесе български книги „Български народни песни на Братя Миладинови“ в С. Македония. Те били по договор за дарение с Българския културно-информационен център в Скопие.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!