Напредъкът на Северна Македония по пътя към Европейския съюз е стратегическа цел на България, но тя не може да се реализира без югозападната ни съседка да изпълни критериите за членство в ЕС и без бившата югорепублика да зачита правата на гражданите, които открито заявяват българската си идентичност. Това подчерта президентът Румен Радев на експертна дискусия по темата, съобщават от неговия прессекретариат.

Разрешаването на въпросите в двустранните отношения между България и Република Северна Македония изисква политическа воля, активен институционален диалог и постигането на необратимост в изграждането на добросъседски отношения, посочи държавният глава.

Той подчерта, че България очаква преустановяването на говора на омразата срещу България, както и на медийните и обществени кампании за стигматизиране на хората, които са запазили българското си самосъзнание, независимо от натиска и репресиите в тоталитарното минало.

От ключово значение за развитието на двустранните отношения е прекратяването на дискриминацията на гражданите в РСМ, които открито изразяват българската си национална идентичност, обявиха и участващите в срещата учени, дипломати и журналисти.

Те поискаха законови гаранции за зачитането на правата на българите в Северна Македония.

Фалшификацията на исторически извори и литературни произведения също следва да бъде преустановена, а текстовете на учебници, пояснителни бележки на исторически паметници, както и на официалните страници на научни, образователни и културни институции, да е в съответствие с оригиналните източници и историческата истина, категоричен беше Румен Радев.