„Мисля, че с България ще намерим решение за ветото ѝ до юни тази година, но за това е необходима помощта на останалите държави членки в ЕС, които трябва да докажат, че се придържат към европейските ценности и няма да позволят исторически диспути да застанат на пътя на бъдещето на една страна“. Това заявява премиерът на Северна Македония Зоран Заев в интервю за вестник „Люсембергер ворт“.

Заев не крие, че в него и останалите македонци има едно разочарование и огорчение, предвид че „когато става дума за изпълнение на критериите за начало на преговорите, ние сме „прилежни ученици“ и сме изпълнили всички изисквания”.

Премиерът на Северна Македония отбелязва, че причината за разногласията с България са различията в интерпретацията на историята и събитията, но „с такова отношение ЕС никога нямаше да види бял свят, ако европейците не бяха гледали в бъдещето, а се бяха взирали в миналото“, а накрая заключава, че така трябва да бъде и сега.

Въпреки това обществото в Северна Македония остава проевропейски настроено и това е било доказано на последните избори, смята Заев.

Брюксел е разочаровал Северна Македония и с доставките на ваксини срещу коронавируса. “Kазаха, че в този момент е невъзможно ЕС да сподели ваксините”, разкрива Заев и допълва, че в това отношение Скопие може да разчита на „сръбската солидарност“ и на препаратите за имунизация от Русия и Китай.

Все пак премиерът отчита, че ЕС е помогнал на страната му с много изгодни заеми.