Европарламентът прие доклада за Република Северна Македония, а предложението за поправка, в която се критикуваше отношението на България, отпадна.

Гласуването се проведе веднага след дебата за напредъка към присъединяване на Албания, Косово, Северна Македония и Сърбия.

Редица призиви бяха отправени от парламентарната трибуна в Брюксел към властите в София и в Скопие за намиране на компромис и за съвместно решение по различията. Липсата на зелена светлина не е в интерес на нито една страна, коментира постоянният докладчик за Република Северна Македония Илхан Кючук от "Обнови Европа".

„Само когато две страни успеят да изградят отношения на партньорство, добросъседство, могат да дадат силен знак към ЕС. Блокирането на присъединителния процес не е от интерес на никой“, заяви Кючук.

В дебата български евродепутати от различни парламентарни групи изразиха позиция относно поведението на Република Северна Македония.

„Проблемът не е културно-исторически спор, а потъпкване на основни демократични права от страна кандидат, като правото на свободно изразяване, без страх от негативни последици“, каза Андрей Ковачев от ЕНП.

„Това, уважаеми, е Северна Корея. Това се случва не в Африка, не в Азия, не някъде по света. Това драстично нарушаване на основно човешко право се случва в Европа, под носа ви“, заяви Ангел Джамбазки от Европейски консерватори и реформисти.

Депутати от групите на социалистите и на зелените призоваха България да преразгледа своето отношение към началото на преговори за присъединяване на Северна Македония.

Лявата депутатка Таня Файон предположи, че става въпрос за предизборен ход. Реагира българският евродепутат Петър Витанов от същата парламентарна група.

„Ние сме за напредъка на република Северна Македония. Но той минава само през зачитане и през уважение на добросъседските отношения. Българо-македонският диалог има нужда от динамо, не от динамит“, каза Витанов. 

При гласуването на внесените поправки този следобед отпадна текстът с критика към България за провокативни изявления.