По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева временно управляващият посолството на Република Северна Македония Владимир Кръстевски в София бе извикан днес на среща в МВнР с и.д. директор на дирекция „Югоизточна Европа“ Ива Крулева, съобщиха от Външно.

Повод за разговора са „зачестилите прояви на език на омразата и дискриминация в Република Северна Македония от страна на официални представители спрямо граждани на страната, деклариращи българско самосъзнание или дори симпатия към България и нейния народ“.

Българската страна е изразила и „дълбокото си недоумение и разочарование от мащабната негативна кампания в Република Северна Македония срещу представителя на Скопие в музикалния конкурс „Евровизия 2021“. Става дума за Васил Гарванлиев, в чийто клип някои разпознаха българско знаме, а след това се оказа и че има наш паспорт. Това доведе до петиция за оттеглянето му от конкурса в западната ни съседка.

За ситуацията са били уведомени и „представителства на международни и регионални организации, посолства на държави-членки на ЕС и други партньори“.

Втори фронт в ЕП

На 24-25 март Европейският парламент предстои да гласува годишния доклад за Република Северна Македония. Макар и само с консултативен характер, докладите на ЕП за напредъка на страните кандидатки отразяват настроенията на различните политически сили в Европарламента.

Вчера, в последния момент, групите на Зелените и на Социалистите в ЕП са подали предложения за поправки към доклада с изключително небалансирано, едностранно и несправедливо спрямо България съдържание, пише БГНЕС.

В тях, представители на българското правителство са обвинени в „провокативни изявления по исторически въпроси“, засягащи РС Македония и се „призовават българските власти да се въздържат от подобни изявления въпреки продължаващата предизборна кампания в България“.

Български евродепутати коментират пред агенцията, че ще се търси общ отпор срещу спорното предложение.