Българското Министерство на външните работи поиска посланикът на Северна Македония да обясни дали правителството в Скопие участва в поредна клеветническата кампания срещу страната ни.

А български гражданин пък тази сутрин беше спрян с 920 български книги на граничния пункт „Деве баир“. 

Виктор Стоянов тръгва рано сутринта от България към Скопие, превозвайки 920 книги на Братя Миладинови с български народни песни. За тях има и сключен договор за дарение. На пункта „Деве баир“ мъжът е спрян.

„Това, което казват като причина да не ни допускат е, че трябва да дойде разрешение от страна на Министерството на културата на Република Северна Македония към нас и към митницата тук. Това е абсурден довод, да не допускат български книги през 2021 г. в Република Северна Македония. И аз ще продължа да стоя тук, като се надявам да получим заветното разрешение да допуснат 920 невинни български книги“, казва Стоянов.

За да съдейства на българския гражданин, на място пристигна и консулът от посолството в Скопие.

След близо 7 часа чакане обаче и книгите, и Виктор се върнаха обратно към България.

От Външното ни министерство в протестна нота поискаха Скопие да обясни защо се налага специално разрешение за внос на литература от страна член на Европейския съюз. Със скандалния акт ще бъдат запознати Европейската комисия и посолствата на държавите на Европейския съюз в Скопие.