В парк „Росенец“ край Бургас, където вчера имаше протест на инициативата „масово ходене на охраняем плаж“ и сблъсъци с полицията, днес е спокойно. Дойдоха и първите летовници, които не бяха обезпокоявани от никого.

Пътят до плажа в момента е през труднопроходимо алтернативно трасе, което отнема около 30 минути. Старият път до плажа, който преминава през резиденцията на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, е недостъпен.

В „Росенец“ днес общински съветници от ГЕРБ в Бургас направиха инспекция на плажа. С тях беше и зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков. Те констатираха, че няма интерес към плажа, защото не откриват плажуващи.

Според тях случилото се вчера в парк „Росенец“ е била „сговорена“ провокация между партии, които са имали за цел да дестабилизират държавата и да разтресат региона.

Въпреки това обясниха, че има проект за изграждане на нов път до плажа, който ще е общински, с велоалея и паркинг. Новият път трябва да преминава през алтернативното трасе.

Снимка: Теодора Трифонова

На финала на инспекцията общинарите си направиха селфи.

Първи на плажа край Росенец днес дойде семейство Василеви. Пробвали са и преди да стигнат до плажа, но са били връщани от охраняващи. А Добромир Янев, който вчера беше на протеста, днес води 9-годишния си син.

В „Тази неделя“ съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов определи вчерашните действия на полицията като грешка и умишлени с цел създаване на етнически конфликт. 

„Виждаме много тежка невъзможност на ГЕРБ да управлява МВР. Кметът на Бургас се щура един час там. Повтаря пред медиите, че поведението на полицията е грешка“, коментира той.

Иванов отговори и на снощното изказване на премиера Борисов, който определи акцията с масовото плажуване като политически ПР и каза, че Христо Иванов се е прегърнал с ДПС, а лоши са се оказали бургаският кмет и полицията.

Иво Мирчев, който беше задържан за кратко вчера от полицията, каза, че ще продължат до оставката.

„Предстоят доста интересни неща - ДПС, Пеевски и останалата част от мафиотизираната олигархична структура на държавата има доста грехове. Нашата задача е да покажем това и да се борим срещу това“, коментира той.

Прокуратурата е сигнализирана за възпрепятстването на законно организирания протест.