В следващите три недели в предаването „120 минути“ ще гостуват кандидатпрезидентски двойки, които социолозите  нарежда на челните позиции.

Те ще отговарят на въпроси, свързани с три големи теми, пред които се изправя държавния глава – вътрешна  политика, институционални казуси и международни отношения. 

Първата двойка са Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе, кандидати за президент и вицепрезидент, издигнати от инициативен комитет и подкрепени от "Демократична България".

Относно актуалната тема с високите нива на заболеваемост и смъртност от COVID-19 у нас и двамата са категорично "за" ваксините и са имунизирани. Подкрепят също и зелените сертификати, но след по-добра информационна кампания.

"За четвърта вълна се говори повече от 6 месеца, няма как да се оправдаваме с предходния кабинет, който също има своята отговорност за ситуацията. Седем месеца са достатъчно време, за да може тази вълна да се предвиди и да се вземат мерки, които да бъдат адекватни. Налагането на мерки от днес за вчера няма как да не доведе до обоснования гняв на хората. Предвидимостта е част от управлението“, коментира Панов.

Той призова хората в България да се ваксинират срещу COVID-19.

"Решението дойде много късно. Хората имаха нужда от доста по-сериозна кампания преди това, образователна – да разберат защо това е важно. В обществото всеки трябва да разбере, че сме отговорни един към друг – живеем заедно и не само имаме права и свободи, но трябва да спазваме и тези на другите хора. Зеленият сертификат дава тази възможност", смята Касимова-Моасе.

Относно президентските правомощия според кандидат-президента те не трябва да са по-големи. Според него държавният глава трябва активно да използва механизма налагане на вето върху законите, които приема Народното събрание.

По думите му настоящият президент Румен Радев е проспал например възможността да атакува инхаус възлагането на обществени поръчки, прокарано през закон.

Мария Касимова-Моасе пък си представя, че ще има много работа, ако стане вицепрезидент. По думите ѝ в момента има вакуума в културната дипломация и социалните каузи, който тя би запълнила.

От думите на Панов стана ясно, че в международен план ще работи за това Северна Македония да стане член на Европейския съюз. А първият президент, който би поканил на посещение у нас, е френският Емануел Макрон.

Гледайте коментарите им и по други теми във видеото!