„Като човек на дълга за мен приоритет са хората, а не рейтинга. Животът на хората за мен е по-важен от изборния резултат, който ще приема със смирение“, каза президентът Румен Радев в началото на извънредната среща с правителството за COVID-19.

Той добави, че напълно съзнава негативния ефект от решението за зеления сертификат. 

„Предишните управляващи насадиха трайно недоверие към ваксините, които са най-надеждната превенция срещу коронавируса. Ясно беше, че определени партии и кандидати ще се възползват от ситуацията, ще искат оставки и ще саботират действията ви, без да имат смелост да предложат алтернатива или дълготрайно решение“, каза още той.

„Готов съм да платя цената на всички битки, които трябва да водим, за да защитим живота и здравето на българите“, каза още президентът.

Той коментира, че въпреки високата цена е подкрепил решението на правителството за зеления сертификат, тъй като влизането в друг локдаун би било пагубно.

„В същото време не се даде достатъчно време да се адаптират тези мерки и разбираемо – това предизвика стрес и възмущение сред хората“, каза още Радев.

Той поиска от правителството да отговорят на няколко важни въпроса на хората – по най-бързия начин да се върнат децата в клас в безопасна среда; да се проучат информациите за цената на безплатните тестове за гражданите, защото на места цената им стига до 40 лв.; ясен отговор и указания към лекарите дали да се ваксинират пациентите със специфични заболявания; пълноценен контрол за спазване на мерките; да се проучи въпроса дали се издават сертификати срещу антитела на Запад и дали това може да бъде приложено у нас.

„Статистиката на заболелите и починалите не се интересува от мнението на хората за ваксините. Те са най-надеждната защита срещу вируса и не бива безразсъдно да оставяме съдбата си на произвола“, каза още Радев.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи остър коментар по повод на днешната среща на правителството с президента Румен Радев. 

По думите му държаният глава е трябвало "да направи едно нещо - да освободи с указ здравния министър Стойчо Кацаров". Борисов коментира, че е спрял ваксинацията с "АстраЗенека", когато това е било направено и в други европейски страни заради съмненията за странични ефекти и се е погрижил да има други препарати за имунизация.

Според лидера на ГЕРБ вместо да понесе отговорност за хаоса, Радев си прави предизборен пиар с коронавируса и имитира загриженост. Борисов заяви, че президентът няма право да свиква министрите, а "само да ги назначава и уволнява". Той упрекна служебното правителство, че е продало и подарило ваксини, а сега имунизира хората с препарата на "Пфайзер", който е с изтекъл срок.