Това е буря в чаша вода. Ще имаме филм на Оскарите, когато имаме пари. Стоя встрани от този спор, той е абсолютно безсмислен. Това заяви режисьорът на филма „Страх“, което е българското предложение за награда „Оскар“, Ивайло Христов.

Така той отговори на твърдението на Тео Ушев, че изборът на филма на Христов с четири гласа над три гласа за „Жените наистина плачат“ е „нелигитимен“.

„Не мисля, че филма ми може да попадне в селекцията. Видях изследване на Би Би Си, в което журналист си е направил труда да проучи какви пари са необходими, за да попаднеш в номинациите или пък да спечелиш за „Най-добър филм“. Изследването е от 2015 г., цифрата е 10 млн. Направи ми много силно впечатление, че само една реклама на първа страница струва 72 000 долара“, добави той.

По думите му в българския народ и кинобщността се създава впечатление, че ако „Жените наистина плачат“ отиде на „Оскарите“, няма начин да не попадне в някакви номинации. Според Христов "ако си приготвят 10 млн., може и да попадне".

Сюжетът на "Страх" се заплита около една жена - българка, която е учителка, живееща в близост до турската граница, където преминават бежанци. Тя приютява емигрант от Африка. В ролята  на емигранта е Майкъл Флеминг. Това село е метафора на цялото ни общество.

„В разгара на мигрантската вълна у нас пред 6 г. някъде с основание и без основание се „разбуча“. Онова, което преживях, снимайки този филм и запознавайки се с истински афганистанци, ме хвана срам. Когато гледах репортажите по телевизията и аз виках: „Е, как може такова нещо“ от представата ми за това какво значи афганистанец“, разказа той.

Според Христов, когато опознаеш другия, разбереш този човек и видиш, че е същия като теб, страхът отпада.

"Просто тези хора (б.р. афганистанците) нямаха късмет да живеят мирен живот", добави той.