Номинираните за "Оскар" актьори Мария Бакалова, Лесли Одом-младши и Стивън Йон са сред поканени да се присъединят към Академията за филмови изкуства и науки на САЩ, съобщават от организацията, цитирана от Yahoo.

Новината сподели и българската звезда, като написа "О, Боже мой!" във Фейсбук страницата си.

Общо 395 души са били поканени тази година да се присъединят към Академията, като списъкът включва още актьорите Никол Бехари, Кари Куун, Лавърн Кокс, Ванеса Кибри, Робърт Патинсън и Иса Рае; режисьорите Шон Дъркин, Джонатан Глейзър, Шака Кинг Мардер и Флориан Зелер; музикантите Джон Батист, H.E.R. и Дажнет Джексън и други.

Броят на поканите е значително по-малък от големите групи от артисти, които бяха поканени да се присъединят към Академията след протестите #OscarsSoWhite от 2016 г.

През следващите пет години броят на поканите беше средно над 800 на година, като през 2018 г. понанени бяха 928 души.

Академията изпълни целта си за 2016 г. да удвои до 2020 г. броя на жените и членовете с различен от белия цвят на кожата, като тази година големите групи от нови членове бяха намалени, "за да се осигури стабилен бъдещ растеж, както и необходимата инфраструктура, ресурси и среда за подкрепа на всички членове на Академията."

Според Академията поканените през 2020 г. включват: 46% жени, 39% слабо представените етнически расови общности и 53% чуджестранни лица, включително кинопрофесионалисти от 49 държави.

Вижте повече за Мария Бакалова в Ladyzone.bg.