Няколко населени места се карат за водата на река Владайска вече десетилетия. Част от водата ѝ се отклонява към мрежата на ВиК-Перник, откъдето твърдят, че им трябва за питейни и битови нужди. Според кмета на Владая обаче вече няколко пъти водното дружество отклонява почти цялата река, с което причинява екологични проблеми. Докъде ще стигне войната за водата, така жизнено важна за хора, животни и растения?

Река Владайска извира от Витоша, минава през село Владая и продължава през центъра на София. Още в планината обаче, преди да мине през населените места, голяма част от водата се отклонява от речното корито. На кадри отпреди дни виждаме как реката е заградена и отклонена към канал от мрежата на ВиК - Перник. Видеото е направено от кмета на Владая Цветанка Здравкова. Тя твърди, че пренасочването на такива количества вода е незаконно.

„Преди няколко дни, когато идвахме тука, оттук изобщо не проникваше вода в реката, а цялата вода беше отклонена съответно към тези тръбопроводи. Реката е в „Натура 2000“ и абсолютно е нарушение да бъде преграждано по този начин“, каза Цветанка Здравкова, кмет на с. Владая.

Бетонена преграда в речното корито спира потока, а отворен докрай шлюз пък го засмуква към канала за Перник. Така в центъра на Владая реката тече едва – едва. Селото няма пречиствателна станция за отпадни води и те влизат в оскъдното поточе останало от реката.

 

„Усещате и миризмата. Когато е по-голямо количеството на водата в речното корито, нямаше да се усеща. Има пъстърва в реката, но за съжаление най-вероятно ще умре тази пъстърва“, обясни още Здравкова.

Снимка: bTV

В този си вид река Владайска минава през София, казва експертът по водите и природозащитник Димитър Куманов - под моста на улица „Пиротска“.

„Ние сега се намираме на едно място, където смърди на тоалетна, идва ми друга дума. В центъра на София. И това създава истински здравен риск за населението на град София. Безбройни са заустванията на битови и всякакви други отпадъчни води на тази Владайска река и когато ти си хванал всичката вода горе, концентрацията на замърсителите е в реката, която протича през София, става много по-голяма“, обясни Димитър Куманов, движение „Балканка“.

ВиК - Перник има разрешително да ползва количества от река Владайска при условие, че остави в коритото минимален поток от 20 литра в секунда. Кметът на Владая смята, че водното дружество нарушава този минимум и почти пресушава реката.

Снимка: bTV

„В момента някой ако ме убеди, че това е санитарният минимум, да се подпише и да ми даде документ. Това е нарушение на член 117 от Закона за водите безапелационно. Не става дума само за живота в реката. Става дума и за живота, който тази река подържа, защото 10 км река суха като барут - няма откъде да пият и другите животни. Когато една река е пресушена, ако стане пожар там, примерно на 500 метра над Владая, пожарната няма откъде да вземе вода, за да гаси пожара“, обясни още кметът на Владая.

От 2019 г. насам Димитър Куманов също е подавал множество сигнали за отклоняване на Владайска в нарушение на разрешителните. Питаме за проблема и ВиК - Перник защо и в какви количества отклоняват реката?

„Оттам се подава вода за село Рударци и за високата част на село Драгичево. Горе-долу около 10 000 абоната има, които ползват вода от тази пречиствателна станция и ние нямаме алтернатива да ги захраним от друго място освен от Владайския канал. В разрешителното пише, че ние трябва да осигурим минимум 20 литра в секунда, които да остават за р. Владайска  Спазваме го това нещо, имахме един единствен случай в края на 2022 г., в който не го подавахме този минимален отток. Ставаше въпрос за около две седмици – цялата вода я насочихме към Владайски канал, дори и тя не стигаше и трябваше да се направи режим за тези населени места и просто защото не достигаше водата. Водата, която е необходима е около 50 л. в секунда. При 40 в реката дори и цялата, когато я насочихме“, каза Борислав Иванов, управител на ВиК – Перник.

Снимка: bTV

От ВиК – Перник ни казват, че за случая били глобени с 2000 лв.

„Тогава реално трябваше аз да взема решението дали да има вода за рибите във Владайски канал, или да има вода за 10 000 абонати. И избрах второто. За което бях санкциониран. Това беше единичен случай, както казах, за около две седмици. Не мисля, че има причина да се мисли за алтернатива“, добави Иванов.

Случаят обаче според Куманов не е единичен.

„Това са непрекъснати нарушения, давали сме безброй сигнали, Басейнова дирекция – Плевен, един- два пъти са ги хванали на място, че нищо не изпускат“, обясни Куманов.

След запитване на bTV до отговорната Басейнова дирекция оттам пишат, че са съставили два акта на ВиК – Перник за това, че в речното легло не е осигурено минимално водно количество. И добавят, че наложените санкции „не са заплатени“.

Не може ли по същата ваша мрежа от яз. „Студена“ да стига вода и до въпросните две населени места?

Куманов: Те са доста по-високо и първо трябва да се изградят съоръжения, водопроводи дотам, а след това трябва да се сложат и помпи. Едно такова съоръжение би струвало доста скъпо за изграждане и второ би струвало след това и доста по-скъпо за експлоатация. Това ще се отрази в цената на водата в цялата пернишка област.

„Рударци можеше да им се направи един шахтов кладенец някъде, така че можеше в периодите на тотално маловодие, само тогава, да се пълнят резервоарите на Рударци с такава вода. Това не струва пари, ние изхарчихме 28 милиона за водопровод до Перник, който не е прокарал нито една капка вода. На Перник, до колкото си спомням им дадоха 100 милиона за поддръжка на мрежата“, казва още експертът.

А според жителите на захранваното от реката село Рударци пък водата не достигала за всички.

От ВиК - Перник ни уверяват, че в момента се изгражда мрежа за ползване на минералната вода в селото за питейни нужди. Водата от Владайска река обаче щяла успоредно да продължи да захранва Рударци. И докато ВиК - Перник отклоняват Владайската река, хора от Владая я заграждат, за да си я върнат обратно – например със стена от камъни. Следват сигнали на ВиК – Перник до полиция и прокуратура за манипулации на съоръженията им от чужди лица. Още през 2019 г., тогавашният управител на водното дружество дава кметицата на Владая на прокурор със сигнал, че е разрушила заграждението им през реката. Тя на свой ред заявява, че то е незаконно. 

„Искам да има някакъв регламент, да бъде уточнен, не е ОК да си играем на котка и мишка с ВиК – Перник, да се дебнем, кой пуска шлюзовете, кой ги спира и един път завинаги да бъде решен проблемът. Искам в летните периоди да си тече реката в речното корито“, казва кметът на Владая.

В момента няма механизъм, който да гарантира, че ВиК - Перник оставя необходимото количество вода в реката, казват жителите на Владая.

Междувременно в момента основният водоизточник на общината язовир „Студена“ е пълен, но загубите по ВиК мрежата на Перник все още са големи -  72%. Пет години по-рано по време на водната криза в града загубите бяха 82 на сто.

Картината с повечето ВиК мрежи в страната ни не е по-розова - загубите по тях общо надвишават 70%. Подмяната на старите тръби и изграждането на нови изисква милиарди левове. При зачестилите жеги и засушавания всички ние сме изправени пред тежко бъдеще, прогнозира Димитър Куманов.

Без ясна и адекватна политика войните и сблъсъците заради недостиг на вода в страната ни, тепърва ще зачестяват.