Отношенията между Европа и Русия – през седмицата над една шеста от евродепутатите подписаха искане за освобождаването на върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външната политика Жозеп Борел. Причина стана неговото посещение в Москва по-рано този месец.

Това беше едно посещение, което разпали за пореден път европейските страсти към Русия. След задържането на Алексей Навални, в началото на месеца върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел кацна в Москва, за да приеме, по описанието на „Политико“, „гол след гол“ в своята врата.

„Свикнахме с все по-честото използване от страна на Брюксел на едностранни рестрикции без легална основа. Поне засега живеем с идеята, че Европейският съюз е ненадежден партньор“, каза по време на посещението му Сергей Лавров.

И критиките заваляха. Борел не реагира на това изказване. Нито на фактът, че Русия изгони трима европейски дипломати с мотив, че са участвали в протестите в подкрепа на Алексей Навални. Чак след като се завърна Борел направи опит за по-остро изказване.

Въпреки това над 70 депутати подписаха писмо с настояване за оставката на Борел до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Един от тях е генерал Рихо Терас. Според бившият главнокомандващ на естонската армия и настоящ евродепутат Борел „е причинил сериозна вреда на репутацията на ЕС“.

В „Роуминг“ Светослав Иванов разговаря с Рихо Терас.

Господин Терас, добре дошли!

Благодаря ви за поканата! 

Вие бяхте сред тези, изпратили писмено настояване за освобождаването на господин Борел. Защо?

Всъщност, аз бях инициатор и написах писмото! Поисках подкрепа от останалите, защото 24 часа след катастрофалното посещение на Борел в Москва, нямаше адекватна реакция нито от страна на Комисията, нито на Парламента. Затова прецених, че трябва поне да уточня мнението си и се надявах още някой да го сподели. 80 души се присъединиха, 81 с мен, от 14 държави и от четири политически партии. Доста широка подкрепа.

Много хора по тактически причини не подписаха, но ме подкрепиха, казвайки, че не могат да подпишат заради тактиката, но биха подкрепили настояването ми. Видяхте и по време на изслушването в Парламента, много хора бяха критични относно посещението.

Казахте катастрофално посещение. Други хора използват пълен провал, разбита репутация. Все силни думи, но се чудя, какво точно се очакваше господин Борел да направи в Москва? Да се сбие с господин Лавров ли?

Моята гледна точка винаги е била, че не трябваше да ходи изобщо! При положение, че руските лидери използват такива методи - отравят лидерите на опозицията, след което ги вкарват в затвора за това, или има масовите задържания по улиците в Москва и други градове, не биваше да проявяваме интерес да говорим с тях преди да сме определили санкции. Можеше вече да има подготвени санкции от страна на ЕС. Тогава визитата можеше да има смисъл. Но сега Борел отиде с празни ръце, някои нации го подкрепяха, много бяха против това посещение, следователно Русия можеше да го разиграва като малко дете.

Предвид това, реакцията на господин Лавров е, че ако има нови санкции, отношенията с Европейския съюз могат да бъдат прекратени.

Да, но в момента фактически нямаме отношения. Лавров показа, че добрите намерения на господин Борел по никакъв начин не се приемат и го унижи на пресконференцията. Като игра на хокей на лед. Ако някой играе хокей на лед е трудно да можеш само да въртиш пируети около него. Все едно играч на хокей на лед притиска в ъгъла Борел и го унижава. Така че Русия няма интерес.

За диалог винаги трябват две страни и Русия не се интересува от по-добри отношения с ЕС. Русия иска да гради отношения поотделно с всяка държава, но не с ЕС като цяло.

Няма промяна в руската политика и не мисля, че Русия на Путин ще се промени. Според мен Русия би могла да се промени в бъдеще, но не с Путин начело.

Какви уроци трябва да научи Европа от тази среща с Лавров?

Европа трябва да забрави своята наивност. Русия не си играе. Европа трябва да покаже сила и чрез икономически санкции, санкции срещу личности, участващи заедно с Путин в репресиите, тези неща ще засегнат истински Русия и трансфера на технологии, и др.

Русия разбира само от сила, не и от слабост.

Въпреки обтегнатите отношения, възобновяването на връзките с Русия е важно за Съюза. Казвам го от позицията на журналист в държава, в която много хора вярват, че Русия е важна страна в международните отношения.

Ами, докато Русия не се интересува и използва военната си сила, за да постига политическите си цели, както направиха в Грузия и в Украйна.

Доколкото Русия не се интересува дали ще има демократичен процес, Европа не бива да проявява слабост. Трябва да тласнем Русия към демокрация. Ако кажете не е възможно, идвам от държава, окупирана от Русия в продължение на 50 години, но щом натиска от западния демократичен свят беше достатъчно силен над Съветския съюз и Русия, накрая Русия се промени за секунда и се върна отново към авторитарен режим.

Надявам се да упражним повече натиск над Русия и да се разбере, че те зависят от Европа. Мислят си, че не е така, но е вярно. Да гарантираме, че Русия ще започне да разбира и да се придържа към ценностите и интересите на ЕС.

Европа има общ представител за външните отношения, но междувременно Франция, Германия и други следват своя собствен дневен ред в дипломацията. Какво произтича от това противоречие?

Да, това е противоречение до определена степен. Разбира се, всяка нация има собствена външна политика и си я следи и това е напълно нормално. Но щом сме решили, че имаме обща политика за сигурност и отбрана в ЕС, трябва всички 27 страни да се съберем около масата, да изготвим надеждна стратегия към днешната Русия, гарантираща, че ако представителят на всяка от страните е унижен там и те да искат да говорят с нас един по един, то тогава трябва да знаят, че заедно сме по-силни.

Това е силата на ЕС. Ако го правим заедно, сме по-силни. Ние сме пазар от 500 милиона, а Русия не може да ни пренебрегне. Искрено се надявам външните министри около масата да намерят общи допирни точки и да се обединят срещу настоящата Русия, която не се интересува да общува с ЕС.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!