Алексей Навални в аудиозапис от килията му отново обвини властите в опит за убийството му и предрече, че след Александър Завоевателя и Ярослав Мъдрия, в руската история ще остане и Путин Отровителя.

„От момента, в който преминах границата, аз се оказах арестант. Знаем заради кого и защо това се случва – това ненавистта и страхът на един човек, който живее в бункер. Защото му нанесох смъртна обида, като оцелях след опита за убийство“, заяви опозиционерът.

След протестите в защита на Навални през последните 2 седмици с административни присъди затвор са 740 души, а общият размер на глобите за нарушаване на закона за масовите прояви е над 6 милиона рубли, или 65 000 евро.

Първият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел е в Москва в опит за  нормализиране на отношенията между Кремъл и Брюксел. Руските власти обаче му отказаха среща с опозиционера Алексей Навални, който е в ареста.

Кремъл, както и руското посолство в София, отхвърлиха възможността други държави да се месят във вътрешните работи на Русия.

Визитата на върховния представител на Съюза за външна политика и сигурност в Москва е първата на такова високо равнище за последните 3 години и половина. Още преди пътуването Борел призова Русия да освободи Навални. Посолството на Русия в София се присъедини към призивите за ненамеса във вътрешните й работи.

"Смятаме, че най-активните страни, които под "благовиден" предлог на "защита на демокрацията и гражданското общество" искат да повлияят на вътрешнополитическата ситуация в Русия, би следвало най-напред да осигурят спазването на демократическите права и свободи в собствените си държави, и чак след това да се занимават с "Навални".