„Булгартрансгаз“ взе решение да декласира консорциума „Аркад“, който трябва да строи „Турски поток” на територията на България, предаде БГНЕС.

Причината за това решение е, че консорциумът не е предоставил до 27 май всички необходими документи. От 30 необходими документа са предоставени едва 4.

Саудитският консорциум беше предпочетен с офертата си от 1,1 млрд. евро – с 500 млн. по-малко от другия участник – обединението „Газово развитие и разширение в България”, който, според публикация на „Капитал”, е свързан с Русия. Това става през люксембургска компания, в чието ръководство е бил бивш началник от руското предприятие, което се очаква да достави тръбите за „Турски поток”.

Специализираният сайт economic.bg цитира директора на „Булгартранзгаз” Владимир Малинов, според когото именно това обединение е предложило 31,5% отстъпка от първоначалната си цена – без промяна на техническите условия на предложението.

Очаква се новият договор за строителство да бъде сключен през юни. В същото време от „Булгартнасгаз“ не очакват забавяне на проекта.