Двама от общо трима участници, подали ценови оферти, продължават в надпреварата за разширение на газопреносната инфраструктура на „Турски поток” до българо-сръбската граница.

Това става ясно по време на отварянето на офертите в „Булгартрансгаз“ , предаде БГНЕС.

Участие в процедурата продължават две фирми. Първата компания е „ДЗЗД Консорциум - Газово развитие и разширение в България ГРРБ”. При максимално допустим срок за изпълнение на проекта от 250 дни - цената, която предлага е в размер 2, 415 млрд евро. При максимално допустим срок на изпълнение от 615 дни стойността е 1, 6 млрд евро.

Снимка: btvnovinite.bg

Акционери в дружеството са регистрираните в Италия „Консорцио Варна 1” и люксембургската „Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л. – клон България” на регистрирано в Люксембург дружество. Един от неговите представители е Андрей Зимин, който е част от мениджмънта на руската фирма „Тръбна металургична компания”. 

Вторият класиран е саудитско-италианският консорциум „Аркад“. Фирмата предлага при максимално допустим срок от 250 дни цена за реализиране на проекта в размер на 1, 29 млрд евро, а за по-дългия период 1, 1 млрд. евро.  В консорициума влизат италианската „Аркад Ей Би Би С.П.А” и арабската „Аркад Енджиниъринг енд Констръкшънс Къмпъни”.

Компанията, която не е допусната да продължи в участието си в процедурата е унгарското обединение от компаниите  Industries Fovallalkozo Zrt и Industries-KVV Kivitelezo.

В тях мажоритарен акционер е унгарската енергийна група МОЛ, която резервира капацитет от бъдещата тръба на „Турски поток”  у нас и която е близък партньор на руската .