Три оферти от три различни консорциума са постъпили за участие в откритата процедура, свързана с избор на изпълнител за изграждане на газопровод, който може да е част от "Турски поток". Това са компании, които са познати в международното пространство, участва и компания от Саудитска Арабия, обясни министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването "Лице в лице" по bTV. По думите й това означава, че поръчката, която "Булгартрансгаз" е провела, е максимално публична.

"В единия консорциум участва австрийска компания и италианска компания, във втория участват две унгарски компании и в третия компанията от Саудитска Арабия", каза още Теменужка Петкова.

"Не е ясно дали кандидатите за изграждането на проекта ”Турски поток” ще ползват подизпълнители. Това ще можем да го знаем в рамките на следващата работна седмица. Предстои да разберем" - така министър Теменужка Петкова отговори на въпрос дали ще има руски компании в строителството на тръбата.

Инфраструктурата е изцяло българска и ще се финансира от "Булгартрансгаз". Обществената поръчка, която към настоящия момент е обект на възлагане, е за 2,2 млрд. лв. Цялата стойност на проекта е 2,7 млрд. лв., допълни министър Петкова.

Тя заяви, че смята, че са извлечени всички поуки от горчивата практика с "Южен поток". Затова при изграждането на такъв сериозен тип проект трябва да се спазват всички европейски препоръки и директиви, отбеляза министърът.

Петкова не потвърди да имаме категорично одобрение от страна на Брюксел за реализирането на този проект, но подчерта, че ако бъде спазено законодателството, то няма причина това строителство да ни бъде отказано.

"От 1 януари 2020г. ще се лишим от 110 млн. долара на година ще изгуби България след като спре да транзитира газ от Русия към Турция. Затова за нас е важно дали ще запазим ключовото си място на газовата карта на Европа или ще стане поредният консуматор", посочи Теменужка Петкова.

Към настоящия момент ЕС иска да се върви към производство на електрическа енергия без вредни емисии. По думите на министъра в  момента разполагаме с качествено оборудване за изграждане на АЕЦ "Белене", което отговаря на всички европейски изисквания.

Тя коментира, че ще се борим за запазване на въглищните ни централи, тъй като те гарантират енергийна сигурност на страната ни и допълни, че се инвестира в съоръжения за намаляване на вредните емисии.