Съдбата на "Турски поток" през България е в ръцете на Еврокомисията, коментират водещите руски медии.

БСП, АБВ и Атака също защитават газопровода и призовават правителството да не допуска трети страни да го осуетят. До края на месеца пък ще стартира процедурата за инвеститор за "Белене".

Снимка: btvnovinite.bg

Руските медии в репортажите си за визитата на Медведев в България - по темата Турски поток цитират руския премиер, че за да има тръба през България Русия очаква гаранции от Европейската комисия. А целта на България е да си запази приходите от сигурен транзит. 

Руската агенция ТАСС пише, че „Газпром” няма да участва в проекта за газов хъб „Балкан”, а газовите количества отдавна са договорени.

Министерството на енергетиката коментира официално за bTV, че продължават да работят с руската страна по подписаната пътна карта през юни 2017 година.

"Ние виждаме изграждането на проекта в две части. Първата - изграждане на нужната инфраструктура (474 километра тръби) от турската до сръбската граница. Вторият етап е създаването на газова борса." - казаха от енергийното ведомство.

Снимка: btvnovinite.bg

България разширява капацитета на газопреносната си мрежа, за да съхрани ролята си в транзита на природен газ и да бъде търговец , обясни тази сутрин по BTV вицепремиерът Томислав Дончев. Той увери, че няма да се повтори ситуацията с „Южен поток”, но северното трасе на проекта ще ползва разрешителните от „Южен поток”, което ще облекчи процедурата.

"Предстои разширяване на газопреносната мрежа. Това е внимателно премислено с хипотезата да има достъп до трети, който иска да транспортира - ако е някакъв поток, той не е турски а е балкански, защото има транзитен потенциал . Изглеждаме ли ви толкова безотговорни да стартираме строителството на едно съоръжение, ако няма ясен и сигурен сценарии за възвръщане на парите и печалба. България в момента транзитира газ и получава приходи", каза вицепремиерът Томислав Дончев.

От опозицията обаче цитираха информацията от руските медии, че „Газпром” няма интерес към газовия хъб у нас.

„Руската страна не иска да се ангажира. Оценяваме високо визитата, но от нея няма конкретни резултати за България и за нашите енергийни и стратегически проекти. Очакваме конкретни мерки, а не ПР ефекти и приказки да получим гаранции от Европейската комисия да стартира процесът”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Социалистите попитаха дали държавата е поискала гаранции за проекта от Европейската комисия, както настоя руският премиер

“Добре е, че премиерът Борисов претърпя развитие и от гьол за „Белене” го осъзна, че е стратегически проект. Стремежът на управляващите е държавата да има 25-30 процента участие, а освен стратегическия инвеститор в проекта да участват и трети страни, като например, големи промишлени консуматори или други съседни държави”, каза Нинова.

“Mного пари потънаха в този гьол, според премиера - точно по тази причина опитваме да проведем нещата, както трябва, базирани на ясна конкурентна процедура, когато се появи един-двама или трима, ще се състезават и ще продължим с най-добрия”, отбеляза Дончев.

За проекта „Втора атомна” предстои този месец процедура по избор на стратегически инвеститор.