Без увеличение на пенсиите и без добавката от 120 лв. от януари, ако в следващите 40 дни бъдещото Народно събрание не приеме бюджет за 2022 г.

Увеличение от 12,5% процента на пенсиите беше заложено в актуализацията на бюджета за тази година – от 25 декември. Ако сметките обаче не залегнат в нов бюджет, това увеличение ще важи само за 6-те дни след Коледа.

Допълнителните 120 лв. също са само до декември. В бюджета за тази година беше записано, че възрастните взимат добавка от 50 лв. до март. Без нов бюджет пенсионерите ще получават пенсията, такава каквато е в момента, а добавката от 120 лв. ще бъде заменена с 50 лв.

Пред bTV финансовият министър Валери Белчев заяви, че ще се търси начин доходите на възрастните да не пострадат.

„Ако няма начин това да бъде официализирано по нормалния начин, ще намерим втори начин, но пенсионерите няма да пострадат това го гарантирам“, увери Белчев.

Ако не бъде приет за 2022 г. до края на декември, на нивото от тази година ще останат всички разходи на хазната, включително размера на минималната работна заплата.

Очаква се, ако няма действащ бюджет, държавата да харчи по 1/12 от тазгодишния за всеки месец, докато приеме нов. Това ще е прецедент в историята ни.

Страната ни само веднъж е попадала в подобна ситуация през 2014 г. Тогава служебен кабинет подготви бюджета, но новото правителство имаше 20-ина дни да го огледа и да го внесе в парламента.