Остър сблъсък между работодатели и синдикати на среща в Министерския съвет. "Ябълката на раздора" бяха доходите у нас.

Бизнесът напусна срещата, а синдикатите заплашиха с протести.

Заради ръста на цените на стоките и услугите профсъюзите настояват за увеличение на минималната заплата от догодина.

От КНСБ предлагат от сегашните 650 лева тя да достигне 764 лв. догодина. Бизнесът е категорично против административното й увеличение.

Продавач в магазин за ядки на минималната работна заплата от 650 лева. Даниела Георгиева очаква нейното увеличение с нетърпение, защото от месеци усеща ударите на инфлацията:

Снимка: bTV

„Усещам я навсякъде, за съжаление -  стоките от първа необходимост най-вече“, казва Георгиева.

Парите от евентуално увеличение няма да останат спестени, убедена е тя:

„С увеличението на сметките, които за електроенергия, Софийска вода -евентуално това ще покрие.“

Според бизнеса на фона на увеличените разходи за ток и ковид кризата, исканато увеличение на минималната заплата трудно може да се случи и автоматично ще предизвика увеличение на заплатите в още много икономически сектори.

„Защото това, което предлагат синдикатите, е над средния осигурителен доход за повече от 10 икономически дейности. За да го преведем, това означава, че всички в тези предприятия трябва да получават еднакви възнаграждения или да минат в сивия сектор“, заяви Васил Велев, АИКБ.

„Аргумента на Велев, че видите ли като вдигнем минималната работна заплата, ще трябва да уволним шивачките - е пълен нонсенс, щото това го слушаме 21 години и то не се случва“, коментира Пламен Димитров, КНСБ.

„Васил Велев спомена, че при сегашното производство тази минимална работна заплата е висока, което вече беше недопустимо като разговори и оттам нататък тонът стана много горещ“, заяви Александър Загоров, КТ "Подкрепа".

Бизнесът напусна разговорите, а синдикатите заплашиха, че ако няма увеличение на минималната заплата - ще има големи протести.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!