Скъсаната стена на язовир „Иваново” потопи харманлийското село Бисер. Малко след седем часа сутринта къщите на над 800 души са били залети от триметрова вълна.  Тежко е положението и в селата Елена, Лешниково и Стойково.

Малко след осем часа в ефира на bTV жители на село Бисер разказаха какво се случва при тях: „Нивото на водата се покачва. Сега не е толкова бързо. Ние сме на втория етаж на къщата ни и водата вече влиза там. Виждам, че всички къщи около нас са наводнени. На покрива на съседната къща има качени малки деца”, обясни телефона семейство Вутови.  Те добавиха, че  се вижда как водата носи животни и покъщнина.

Първоначално нямаше информация за жертви. Постепенно обаче се появиха първите съобщения за загинали. Към 14 часа, МВР потвърди смъртта на петима души. Според информацията на кореспондента на bTV Хасково девет човека са загубили живота си.

90-годишен мъж от село Бисер е бил първата жертва на стихията. Той бе в неизвестност още сутринта след придошлата триметрова вълна. „Вероятно е починал или се е удавил“, предположи кметът на селото Златка Вълкова. 73-годишен мъж от село Лешниково пък е получил инфаркт, минути след скъсването на стената на язовира. Когато човекът видял, че водата залива обора му и домашните животни се давят, той получил сърдечен удар.

В село Бисер бяха изпратени хеликоптери, военни, Гражданска защита и няколко министри. На място отиде и лично премиерът Борисов. Вътрешният министър Цветан Цветанов и земеделският Мирослав Найденов  също отидоха в бедстващото село. Цветанов е натоварен със задачата да ръководи лично спасителната операция по извеждане на жителите на селото от наводнения район.

От Министерството на труда и социалната политика обявиха, че ще отпуснат 325 лв. на всеки пострадал от селото. Това е максималният размер при подобно бедствие.

Борисов и хеликоптерите

Към бедстващото село са тръгнали и пет военни хеликоптера „Кугър”. Пред медиите обаче премиерът Бойко Борисов съобщи, че хеликоптерите не са пригодени да работят зимни условия, защото нямат системи против обледеняване и рискът да паднат е много голям. Това затруднява мисията им.  Премиерът, който пътува към бедствието добави: „Щяхме да паднем и ние”.

Борисов обясни, че пилотите на  хеликоптерите са поели с риск за живота си.

Машините могат да летят на не повече  от 60 метра и то с бавна скорост. Борисов  обясни, че с хеликоптерите  стават за пустинята и лятото да се пътува до морето с тях, а цената им е над половин милиард (хеликоптерите "Кугър" бяха закупени по програма за модернизация на армията от правителството на НДСВ, когато военен министър бе Николай Свинаров, кабинетът "Станишев" имаше ангажимент за доизплащането на сделката - бел.ред.).

В спасителната операция се включи и транспортният хеликоптер МИ 17, който военните използват често за спасителни операции при бедствия.

"Да не пият вода"

След като пристигна на място в село Бисер, премиерът потвърди, че с решение на правителството хората ще бъдат обезщетени, след като се направи оценка на щетите. След това Борисов даде ценен съвет на местните хора: "Да не пият вода, ще осигурим вода".

"Животните, които са издавени, да бъдат описани и оценени - ще им ги платиме. Ще отидат в екарисаж още бързо да не пламне някоя зараза", добави министър-председателят.

В спасителната акция са се включили, освен проблемните хеликоптери, и БТР-и и лодки, чиито действия се координират съвместно от МВР и военното министерство. Към бедствието са се отправили и водолази.

„Осигуряват се и съответните общински помещения, в които хората да бъдат настанени, помещенията да бъдат отоплени, да им се предоставят дрехи, при необходимост", каза Цветан Цветанов”.

В следобедните часове спасителните екипи са обходили всички къщи в залятото село, съобщи шефът на пожарната в Хасково комисар Николай Вълчев.

До повечето от къщите достъпът е бил само с лодки. "На помощ дойдоха и колеги от област Кърджали, Пловдив, Стара Загора, армията е тук също", обясни още Вълчев. Той съобщи, че с помощта на военен хеликоптер са спасени двама души в района на хасковското с. Стойково. Те са били блокирани в затънал във водата лек автомобил.

Стар народен обичай: Прехвърляне на отговорност

Язовир „Иваново” е общинска собственост, а проблемът със стената му е известен от години.

Пукнатината е регистрирана още през 2008 г.

Проблемът бил, че язовирът е собственост на Община Харманли, но пък е на границата на военен имот – полигонът Корен.

Според общината години наред – от 2008 година насам имало спорове за стопанисването на язовира. От военното министерство обаче твърдят, че не са  правили спънки за достъп до язовира, защото той бил на границата с военния имот.

По-късно от прокуратурата съобщиха, че е образувано досъдебно производство заради скъсването на язовирната стена. Разследването трябва да установи причините за наводнението, „както и евентуалната отговорност на лицата, които по закон следва да упражняват контрол и надзор над безопасното ползване на язовира”. Разследването ще се води от екип от следователи „поради фактическа и правна сложност”.

„Червен код”

В областите Хасково и Смолян е въведен код "червено", като най-тежка остава обстановката в Хасковско.

В област Кърджали е обявено бедствено положение заради високите количества валежи през последното денонощие. Освен това, нивото на реките и язовирите в района е критично високо.

Откъснати от света са и селата Джинево, Любеново и Родопи, които са по поречието на река Хасковска.

В Свиленград също е обявено бедствено положение. Река Марица е заляла част от крайбрежието на града.

Турция затвори ГКПП Капъкуле на границата с България, след като водите на реката преляха и край Одрин. Част от главния път Е-80 между село Капитан Андреево и граничния пункт Капитан Андреево е залят от придошлите води на река Каламица. Леките коли се пренасочват към границата при Лесово, съобщиха от Гранична полиция.

Има опасност от скъсване на стена и на язовир "Орешец". Започва контролирано изпускане на язовира, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Към 10.30 ч. язовир "Ивайловград" е прелял през десен преливник. Очаква се днес да прелее и язовир "Студен кладенец". Планирано е контролирано изпускане на обеми, които ще се влеят в яз. "Ивайловград".

Заради бедствената обстановка в няколко области, премиерът е наредил на Цветан Цветанов, Лиляна Павлова, Мирослав Найденов и Нона Караджова да му докладват на всеки 30 минути за моментната обстановка в страната.

Българският червен кръст започна кампания за набиране на средства за бедстващите в интернет и по банков път:

Български Червен кръст
Уникредит Булбанк АД
BG64UNCR76301078660913
UNCRBGSF

Ако и вие сте свидетели или потърпевши от бедствието и искате да споделите нещо с нас - очакваме вашите снимки и видеоматериали в рубриката "Аз, репортерът".