Зимната стихия не отстъпва в Деня на национален траур. Скърбим за жертвите на наводнението в Хасковско. Бедствено е положението в Харманли, Свиленград и Поморие. Североизточна България е в снежен капан - непочистени пътища и блокирани хора и коли.

Село Бисер даде четири жертви на водната стихия

Продължава издирването на още двама души.  Денят премина в търсене на изчезналите двама съпрузи. Последно съседи са ги чули да викат. През целия ден кучето Вихрен и доброволци от Червения кръст търсеха някакви следи под снега.

Хората опитват да спасят покъщнината си. Ваня е с присадено сърце. Чака и трансплантация на бъбреци. В понеделник водата отнася дома и - сега е при приятели. В село Бисер вече има психолози, които ще работят с хората, за да преодолеят все още неосъзнатия ужас.

В района спасителите са дежурели през нощта. Няма сигнали за бедстващи и пострадали хора. Язовир „Ивайловград” прелива с 500 кубични метра в секунда при критични 600. Според специалистите обаче нивото на водата пада.

Към селото се стичат помощи

Правителството ще отпусне по 10 000 лв. на семействата на загиналите при наводнението в област Хасково. Социалното министерство пък отделя 75 хиляди лева за неотложни нужди на населението в бедстващите райони. Всички домакинства в засегнатите хасковски общини ще получат по 325 лв.

Премиерът разговаря за допълнително подпомагане и с еврокимусаря по бедствията Кристалина Георгиева. По думите й щетите все още не са в мащаба, който да позволи на България да иска компенсации от европейския Фонд за солидарност.

„По груба оценка ние говорим за десетки милиони, не за стотици милиони в щети. Т.е. все още ние нямаме причина да търсим този фонд. Знаем, че след тази тежка зима може да ни чака и тежка пролет с големи наводнения, за които трябва да се готвим”, каза Кристалина Георгиева.

Бойко Борисов увери, че Министерски съвет ще вземе решение за преструктуриране на системите, за да има отчетност и контрол, за да има виновни при подобни случаи, които да носят отговорност и съответно да не го допускат.

„В тази ситуация да хвърляме вината върху кметовете също е контрапродуктивно - да, констатирана е нередност, но кметът нито има пари, нито възможност. А пък държавата не отговаря за този язовир. Е, каква е работата на военните да имат язовир?! Кой навремето го е дал на военните, ако е така? Кой го е пратил там, да не съм го пратил аз?”, каза Борисов.

Прокуратурата обеща засилен контрол и редовни отчети за образуваното досъдебно производство, което трябва да посочи има ли виновни за трагедията.

А в село Бисер, днес освен Ден на траур е и ден, в който бедстващите видяха лицето на помощта- идват камиони, само за ден по сметките на БЧК са събрани близо 100 хиляди лева и това е без sms-ите, които от вчера можете да изпращате на телефон 1255.

Пада пътната блокада за три от четирите блокирани от вчера области

Шумен, Разград и Русе вече са проходими. Пълната забрана за движение на моторни превозни средства остава единствено за област Силистра. В 17 области вече е вдигната и забраната за движение на тежкотоварни коли.

След потопа, сняг затрупа Харманли

Въпреки че реката се прибра в коритото си, пожарникарите не смогват да отводняват къщи и административни сгради. Хората с ужас си спомнят придошлата вода, която заля центъра на Харманли и отряза достъпа до домовете им.

За да няма втори Бисер всички водоеми в региона са под непрекъснато наблюдение. Река Марица, която уж се укроти също продължава да бъде опасна, тъй като по нея се появи ледоход, а отрицателните температури превърнаха залетите площи в ледени полета.

Трети ден десетки тирове са блокирани на българо-турската граница

Река Марица заля голяма част от граничния пункт и затвори напълно пътя между двете страни. Около 30 ТИР-а от цял свят са блокирано на пункта.  Превозвачите не могат и да се върнат, заради процедурни изисквания. От Гранична полиция се надяват река Марица да се оттегли до петък и пунктът да се освободи. На границата от турска страна още 40-50 камиона също са блокирани.

В Русе обстановката се нормализира, няма бедстващи хора

Блокираните работници в завод близо до града са били изведени успешно снощи. Все още няма ток в Червена вода и на места в отделни квартали заради аварии.

14 часа в снега - кошмарът за няколкостотин души край Бяла

Пътищата в Русенско вече са проходими. Пътят от Русе през Бяла за Велико Търново е отворен. Първи бяха пропуснати автобусите с румънски граждани.

Чакането на близо 500 румънски граждани, тръгнали от Атина за Букурещи, започна на 50 км от Русе. Въпреки работата на снегорините, опашката от чакащи се увеличи два пъти. Няколкостотин души, сред които 8-месечено бебе и няколко бременни жени, останаха в снежния капан. В знак на протест, международната група реши да блокира и без това затворения път към Дунав мост.  След това автомобилите бяха пропуснати.

Дунав мост обаче отново е затворен. В международен влак София-Москва са блокирани 13 чуждестранни граждани, за които са осигурени храна, чай и вода. Корабоплаването по Дунав е спряно.

Три жертви на студа в Пернишко

Двама от измръзналите са клошари. Третият загинал е намерен в преспите, от шофьор на фадрома, който разчиствал снега. Много бедстващи и болни хора бяха спасени в Северозападна България.

Цяла Силистренска област остава непроходима. 22 населени места са без ток. След тежка битка със снега снощи са спасени две родилки от селата Богданци и Кайнарджа.

Област Шумен остава в бедствено положение

Тежка верижна техника оказа помощ на болни конвой превози болно дете от село Цани Гинчеви и мъж на хемодиализа до болниците в Нови пазар и Шумен. По пътя беше спасен и възрастен човек, тръгнал пеша в преспите.

В Разградско снегът спря. Възстановена е доставката на хляб до 49 села. Отворено е и първото шосе - към Търговище.

Нощта в Свиленград безсънна за стотици - бедстващи и спасители

За 90 човека от свиленградския квартал Гебран останаха в хотелски стаи, след като водата заля и потопи къщите им. Спешната евакуация сварила някой от хората неподготвени и те тръгнали буквално боси. Раздаването на дрехи за бедстващите започна още през нощта. Дрехите са дарени от хора от града, след като във Фейсбук стартира акция по набирането им. А с доставката бяха ангажирани социалните служители. В очакване водата да се отдръпне и да влязат отново в имотите си, хората обвиняваха за бедствието собствениците на язовири

Проблеми със снега и във Врачанско

Забраната за движение на ТИР-ове все още е в сила – основните колони са отбити край бензиностанции и крайпътни заведения. В града снежната покривка е над 60 сантиметра. 32 машини почистваха пътищата от снощи. Въпреки това по улиците се е образувал дебел слой лед под снега. Дори за леките автомобили е трудно да се движат без вериги.

Вчера мнозина се оплакаха, че снегорините обикалят улиците с вдигнати гребла и не вършат работа. Коментарите са, че такъв сняг не е имало от години, както и такова безсилие на властите пред природата. Според управителя на почистващата фирма обаче Враца е проходима, а улиците са „в повече от добро състояние”. Стана ясно още, че в съседни общини се изразходвани средствата за почистване на пътната мрежа.

Изненада в София – сняг не валя

В околностите на София, все още има труднодостъпни места. Над три часа затрупани в преспи са прекарали вчера част от жителите на софийското село Мърчаево. При опит да пробие снежната грамада, край пътя има и обърнат снегорин.

В Столична община продължава да работи кризисен център, който се ръководи от кмета Йорданка Фандъкова.

Тя обясни, че сутринта са обработени всички улици и булеварди с масов градски транспорт.

Междувременно съседното село Рударци се прочу с иновацията на кмета си. Богдан Богданов изобрети снегорин от джип, на който прикачи гребло. 1500 лева струва инвестицията му, но парите са неизмерими с доброто насторение на хората от селото.

Снеговалежите се очаква да продължат. В Източна България се очаква бурен североизточен вятър, виелици и снегонавявания. Подробности за времето можете да намерите тук.

Заради тежките метеорологични условия учениците във всички училища в страната излизат във ваканция до края на седмицата. Заповедта е на министъра на образованието Сергей Игнатов. Неучебните дни са  8, 9 и 10 февруари. Те няма да се отучват.

Очакваме вашите снимки и видео материали от обстановката в страната в рубриката ни „Аз, репортерът”.