Крилото на Сан Антонио Спърс Брус Боуен (с бял потник на снимката) е играчът, който бе предпочетен от старши треньора на САЩ Марк Кшижевски да попълни бройката от 12 състезатели, които ще играят за тима на Световното по баскет в Япония. Шампионатът на планетата започва в събота, а първият мач на Леброн, Джеймс, Дуейн Уейд, Кармело Антъни и компания е срещу Пуерто Рико.

По-рано през тази седмица от състава отпадна гардът на Вашингтон Уизърдс Гилбърт Аринас, който получи контузия по време на тренировка. Така 35-годишният Боуен се превърна в най-възрастният състезател в отбора на янките.

“Това бе доста трудно за взимане решение особено когато трябва да избираш измежду последните играчи, които са ти останали. Гилбърт и Брус са неизменна част от целия екип, но за съжаление трябва да заложа едва на 12 състезатели”, заяви по повод направения избор Марк Кшижевски.

“Взехме трудно решение, но все пак то се базира на факта, че трябва да подсилим играта си в защита. Брус е прекрасен човек и невероятен защитник”, допълни генералния мениджър на USA Basketball Джери Коланджело.

Окончателният състав на САЩ за Световното първенство е следният: Кармело Антъни, Шейн Батиър, Крис Бош, Елтън Бренд, Кърк Хайнрих, Дуайт Хауърд, Леброн Джеймс, Антоун Джеймисън, Джо Джонсън, Брад Милър, Крис Пол, Дуейн Уейд и Брус Боуен.

РАЧО КОЛЕВ, по материали от www.fiba2006.com

снимка: Reuters