Замърсяването на въздуха е един от основните проблеми на Русе. В града, където хората излизат на протест за по-чиста среда още преди повече от 30 години, и днес настояват и очакват от управниците решение.

Първият известен протест у нас за чист въздух е срещу обгазяването от румънски химически завод.

30 години след началото на демокрацията, Веселка Георгиева отново е под сянката на покровителката на свободата – символ на Русе. И отново иска по-чист въздух.

„Децата не можеха да ходят на училище без маски, по улиците да се движат хората беше трудно, задушаваха се, не можеха да дишат…Сега може би са малко по-хитри замърсителите – рядко се пуска през деня, обикновено се пуска през нощта. Когато лятно време в Русе е много горещо си отвориш прозореца и се напълва стаята, или на бакелит, или на някакви смоли и това започва пак – сълзят ти очите, започва да ти пари на гърлото”, разказа Веселка Георгиева, участник в протестите в Русе през 1998 г.

Като екскурзовод Ивелина прекарва по-голямата част от деня си навън. Има своя теория за Русе и въздухът, който дишат.

„Ако духне от изток – идва от Източна промишлена зона, вижда се къде е ТЕЦ-ът, там има и много други предприятия и оттам идва основната миризма на бакелит. Ако духне от Румъния и има стърнища, идва от Румъния”.

Преди година "Топлофикация Русе" предлага да гори т. нар. RDF гориво от пластмасови и други отпадъци.

Сега твърдят, че са се отказали от идеята и са категорични, че не горят боклук.

„Основната суровина, с която осъществяваме нашето производство са вносни въглища... Предвиждаме реконструкция и на К(омин)5 и К(омин)7, като ги пригодим да работят на обогателно гориво, местни въглища и биомаса.

„Станциите постоянно измерват показателите, които са заложени в националното законодателство и там няма нито един показател да се превишава. Сега, безспорно е, че в дадени моменти има определени миризми, но това не означава, че има замърсяване”, коментира Любомир Атанасов, директор на РИОСВ-Русе.

А превишение, според данните, има, но само на фините прахови частици.

За да знаят какво дишат, някои русенци вече имат собствени станции за измерване.

„Дъщеря ми постоянно заболяваше – постоянно болно гърло, постоянно антибиотици, постоянно там, трахея, дробове, възпаления, просто респираторните заболявания ги минахме всичките”, каза Недко Иванов.

„Когато се усредни за целия ден, пиковете са толкова големи, че среднодневното отива на 180 микрограма на кубичен метър”, допълни мъжът.

И съжалява, че станцията не измерва миризми. Именно за изпускане на вещества екоинспекцията е глобявала друг от големите заводи в Русе. Оттам заявиха за bTV, че правят  собствен мониторинг и спазват всички екологични изисквания.

„От пускането на системата досега няма отчетени превишения на нормите за качество на въздуха за жилищни зони на всички измервани компоненти”.

Въпреки уверенията и на бизнеса, и на държавата – хората още смятат, че дишат мръсен въздух – 30 години след първия протест.

Всички кандидати в Русе казват, че ще се занимават с чистия въздух и това е техен приоритет. В града за момента няма сериозни нарушения, според ОИК. На няколко места екипът на bTV видя как гласуват хората, защото бюлетините не се затварят добре.  

Четири села вече може да се счита, че имат избран кмет, защото има само по един кандидат. Това са селата Красен, Бабово, Помен и Долна Студена.