Проверяват въздуха в Русе след поредното обгазяване на града вчера вечерта. Оказа се, че източникът е от Румъния, а две български министерства реагираха бързо след сигнала за гъст задушлив дим.

МВнР е сезирало своите румънски колеги с искане за повече информация, а екоминистреството е разговаряло с румънските служби заради високото ниво на фини прахови частици. Вече е ясно, че димът е от запалени стърнища на румънския бряг.

След задимяването русенци са с астматични пристъпи. Заради обгазяването Николай потърси лекарска помощ.

"Днес се чувствам още по-зле. Поредното обгазяване доведе до обостряне на симптомите. Не е приятен животът с този въздух, особено при хората с хронични белодробно заболявания", каза Николай Николаев.

В болниците все пак не отчетоха драстичен ръст на пациентите с оплаквания.

"Но тези хора, както и родителите на такива дечица, те са достатъчно чувствителни веднага да сложат маска, да ги дръпнат, да ги приберат", заяви Христо Метев, зам.-управител на болница за белодробно лечение.

Регионалната екоинспекция отчете, че по време на обгазяването замърсяването с фини прахови частици е било 20 пъти над нормата.

"Сега стойностите са отново нормалните за сезона – между 20 и 30 микрограма на кубичен метър, както се движат в нормални дни", съобщи инж. Любомир Атанасов, директор на РИОСВ.

Инцидентът припомни на възрастните русенци системните обгазявания от преди 30 години, когато източтикът на замърсявания беше химически завод в Румъния.

Ситуацията в града вече е нормализирана и има уверение от румънските власти, че подобни инциденти няма да се повтарят.