До местните избори на 27 октомври в „120 минути” гостуват първите трима водачи на листи за общински съветници в София. Te са посочени след експресно проучване на „Маркет Линкс” по поръчка на bTV, проведено сред 500 лица над 18 г., в периода 23-28 септември. 

Тази седмица гост в предаването е Методи Лалов, водач на листата на „Демократична България” за Столичния общински съвет.

Името на юриста нашумя, след като подаде оставка от Софийски районен съд, обявявайки мотивите си в личния си профил във „Фейсбук”. Съдията беше известен и със своята ангажираност с проблемите на София.

„Напуснах съдебната система, за да дам личен пример и да покажа, че повече не  може да се живее така”, заяви Лалов в „120 минути”. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Промяната в съдебната система и цялота система минават през промяна в политическата система. Тази промяна означава да бъде махната от управлението тази широка коалиция на ГЕРБ, ДПС, БСП, ВМРО, „Атака” и „Воля”. Тези хора, които владеят политическата система от десетилетия, ни убеждават, че това, което ни заобикаля като правов ред и околна среда, е най-доброто, което можем да получим. А всъщност ние получаваме боклуци, неприветлива среда, мръсен въздух и прочие”, каза Лалов.

Преди няколко месеца Методи Лалов заяви в ефира на bTV, че е готов да се кандидатира за кмет на София. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Кандидатът на „Демократична България за кмет на София е изключително подходящ за този пост и като биография, и като подготовка, и като знания. Неговата биография е страхотна и аз съм готов да съм в екипа на такъв кмет”, заяви Методи Лалов. 

Лалов отбеляза, че кандидатът е можел да бъде и друг, защото „скамейката на „Демократична България” е много дълга и не се изчерпва с едно-две имена”, а „Борислав Игнатов е човекът с визитка, по-подходяща за този пост”. 

„Моята визитка е по-подходяща, за да бъда в Столичния общински съвет, защото той до голяма степен е виновен за състоянието на града. Човек като мене, който е свикнал да прилага закона стриктно, безусловно, с воля и смелост, което мисля, че съм го доказал в предишните години, в този съвет ще бъде подходящ.”, заяви Методи Лалов. 

Снимка: btvnovinite.bg

Неговата основна цел ще бъде установяването на законност в Столична община. 

„Моята безапелативност ще бъде насочена не само към представителите на другите партии, но и ако Борислав Игнатов греши (като кмет), ще го казвам”, категоричен е Лалов. 

Според него едни от най-големите проблеми на София е липсата на контрол и назначаването на хора с протекции от партиите на постове в общинските дружества. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Бюджета на София е 1,8 милиарда, а общинските дружества имат над милиард задължения, общината - 700 милиона, те са на практика в технически фалит. Има и 300 милиона несъбрани данъци. Това ли е управлението?”, заяви Лалов. 

„ЦГМ е партийна каса с лошо и непрозрачно управление, а това е една от причините за ситуацията с паркирането в София”, смята водачът на листата на „Демократична България” за Столичния общински съвет. 

Промяна на „параметрите на сградите” в градоустройствения план, тъй като „площите са такива отпреди 60-70 години”, и засилване на контрола са решенията проблема с неспазването на разстоянията между сградите и презастрояването, убеден е Лалов. 

Що се отнася до проблема със замърсяването на въздуха, и сега е забранено да се горят болкуци, но няма контрол, казва Лалов, който смята, че трябва да се увеличат датчиците, измерващи чистотата на въздуха, като отбеляза, че сега общината има пет датчика, а „Еър София” – 500. Чиновниците пък не трябва да стоят само в общината, а да контролират и наказват нарушителите. 

Правила, отстояването им и контрол са ключовете за доброто управление на София, заяви Лалов. 

Снимка: btvnovinite.bg

Що се отнася до заплатата на общински съветник от 1100 лева и дали тя ще стигне за семейството му, Методи Лалов е категоричен, че ще се издържа с адвокатска дейност и няма да разчита на тези пари, но е готов да даде пример за жертва в името на личното благо, отказвайки се от много по-висока заплата.

До местните избори на 27 октомври в „120 минути” гостуват първите трима водачи на листи за общински съветници в София. Te са посочени след експресно проучване на „Маркет Линкс” по поръчка на bTV, проведено сред 500 лица над 18 г., в периода 23-28 септември.