„Не бих изключил да се кандидатирам за кмет на София, стига да има кой да ми се довери”, заяви съдия Методи Лалов в студиото на „Тази сутрин”.

Името на юриста нашумя, след като подаде оставка от Софийски районен съд, обявявайки го в личния си профил във „Фейсбук”.

„Виждам, че без промяна в закона съдебната система върви към гибел. Насаждането на нихилизъм продължава. В системата има изключителни професионалисти, но техният труд няма да доведе до нищо, ако няма промяна”, мотивира оставката си Лалов, който сравни работата на честните магистрати като оран сред горящи ниви.

Снимка: btvnovinite.bg

Решението му обаче не е "дезертьорство от борбата за промяна", категоричен е юристът, който заяви, че „основната ми цел е да бъда политически активен, по всякакъв начин, за да променя конституцията и съдебната система”, борейки се отвън, защото да я промениш отвътре е невъзможно.

„Гласът на тези, които разграждат системата е по-силен”, смята Лалов, който заяви, че е станал жертва на репресия от страна на ВСС заради изявленията си.

„Върху мен се струпа цялата репресивна машина – проверки от кого ли не. ВСС застана ли да каже, че съм оневинен?”, пита Лалов.

Мнозинството на ВСС се избира от партийните централи. Тези магистрати са изпратени с няколко мандата и цели, които са мотивирани от политическите партии и това са хора, които „никъде никога не са били ангажирани със съдебните проблеми”, смята Лалев.

Снимка: btvnovinite.bg

Проблемите на съдебната системата са видими и в процедурата за избор на нов Главен прокурор, категоричен е юристът.

Оттук нататък Лалов „ще се издържа като адвокат и гражданите ще могат да разчитат" на него.

Той не крие и ангажираността си с проблемите на София и е готов да се впусне и в кметската надпревара, ако бъде подкрепен.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!