Методи Лалов подаде оставка като съдия в Софийския районен съд. Това съобщи той в личния си профил във „Фейсбук”.

За bTV Методи Лалов каза, че ще участва в политическия живот на страната и прави тази крачка, защото само отвътре в съдебната система се вижда как тя загива. По думите му основна причина за това е политическа.

От ВСС допълниха, че оставката е насочена към председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и вероятно ще бъде гласувана на първото заседание на Съдийската колегия през септември.

„Тръгвам си от съдебната система, а Пламен Георгиев се завръща в нея, за да заеме достойно мястото си на прокурор. Каква ирония! Тръгвам си от съда, но сърцето ми остава завинаги там. Правя го, за да работя за промяна, която ще позволи в съдебната система да влизат и да остават почтените, независими и компетентни магистрати. Излизам, за да се боря в съдебната система да се завърне справедливостта”, пише Лалов в онлайн публикацията.

В две страници, прикачени към публикацията, Лалов описва причините за неговата оставка и иска да бъде освободен от длъжност, считано от 2 септември. 

В тях той изтъква: „Илюзия е да се мисли, че може да има смели, независими и справедливи съдии в една силно корумпирана конструкция, която е ръководена от политически зависим ВСС, голяма част от членовете на който по правило са лишени от професионални способности и мотивация да защитават и отстояват независимостта на съдебната власт и да приемат решения, които да осигурят на гражданите независим, справедлив и ефективен съд.”

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!