Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа за трети път да гласува оставката на съдия Методи Лалов. В ефира на bTV той заяви, че това е безпрецедентен случай.

„Това е поредният епизод на саморазправата с мен. Лошото е, че тази саморазправа е частен случай на беззаконието, което цари в държавата”, заяви в „Тази сутрин” Лалов.

Той заяви, че иска да напусне съдебната система, защото трябва да се върне достойнството на гражданите и да се променят правилата така, че да има действаща съдебна система и институции.

„Отвътре, гледайки като съдия, не мога да направя нищо повече. Правя ясна заявка – готов съм да работя за хората”, заяви Методи Лалов.

Той възнамерява да се включи в местните избори като водач на листата на общинските съветници на „Демократична България”, ако ВСС не спъне това.

Един от аргументите на ВСС е, че Лалов не е приключил делата си има още работа за вършене. Той нарече този аргумент "абсурд" и заяви, че е приключил всичките си дела.

„Законът постановява когато един съдия е в предизвестие, да не разглежда дела, по които не е постановил актове. Тогава делото трябва да бъде разпределено на друг съдия”, заяви съдията.

„Няма да разгледам нито едно дело допълнително не, защото ме мързи. Никой не е свършил повече за този съд от мен. Това е видимо и от  публичните ми изяви”, допълни той.