Родена на 4 май 1965 г. в Кюстендил, Мая Манолова е трето поколение наследник на „червената” идея. Учи английски и руски в местната гимназия „Неофит Рилски”.

В биографичната справка, която сама публикува на официалната си „Фейсбук” страница, отбелязва, че през 1988 г. е завършила история в „Институт Молодежи“ – Москва. Любопитен детайл от историята на настоящия Московски Хуманитарен университет е, че преди основаването му през 1944 г. като Централна комсомолска школа на Съветския съюз, две години там се помещава Централната женска школа за снайперистка подготовка.

Година след завръщането си от Москва, Манолова става член на БКП. Завършва икономика и право в УНСС, а през 1998 г. става практикуващ адвокат. За първи път е избрана за депутат преди 14 години от квотата на БСП в родния ѝ Кюстендил.

Снимка: БГНЕС

През годините е наричана „острие“ и „мъжко момиче“ заради пиперливия ѝ език.

Костинброд

През пролетта на 2013 г., в деня за размисъл за парламентарните избори, една полицейска акция разтърси страната. В ефира на несъществуващата днес ТВ7 бъдещият тогава политик Николай Бареков заявява, че е бил пресечен опит за фалшификация на 10% от гласовете.

След утихването на истерията стана ясно, че сигналът към службите за бюлетините в склада на печатница „Мултипринт“ в Костинброд е подаден именно от Мая Манолова.

„Беше предотвратена гигантска манипулация на изборите с арестуваните 480 хиляди бюлетини“, заявява и самата тя.

Снимка: БГНЕС

Две години по-късно, делото беше окончателно прекратено, без изобщо да бъдат повдигани обвинения за манипулиране на изборите и без да бъде доказано каквото и да е нарушение на закона.

Орешарски

След изборите, белязани от т.нар. "афера", на власт дойде кабинетът Орешарски, а Мая Манолова стана заместник-председател на парламента. Словесни сблъсъци с ГЕРБ не липсваха, но комфортът в зам.-шефския стол на НС не продължи дълго.

До края на 42-то Народно събрание се стигна, след като за председател на Държавната агенция за национална сигурност беше избран 32-годишният по това време депутат от ДПС и неформален към онзи момент медиен собственик Делян Пеевски, чийто стар „Опел“ се превърна в символ на скромното му битиe на бивш следовател в стопанския отдел на столичното следствие.

Снимка: Ладислав Цветков

В горещото лято на #ДАНСwithme на Бузлуджа Мая Манолова показа, че е готова да защитава кабинета... като се появи с изрязан червен потник с надпис „Шанс за Орешарски“.

Един въпрос обаче продължи да търси своя отговор - #КОЙ предложи Пеевски? На шега или не, Мая Манолова единствена даде категоричен отговор: „Аз предложих Пеевски! Е, и?!“.

Снимка: БГНЕС

Мая Манолова, която днес предпочита да бъде възприемана като граждански кандидат, нарече гражданските протести през лятото на 2013 г… „платени“. И организира срещи… с избрани протестиращи.

А днес... граждански кандидат

„Вярващата християнка“, както сама се описва кандидатката за кмет на столицата, днес гради образ на надпартиен кандидат, близък до всички.

Включително и младите.

По-паметливите почитатели на музиката в България обаче, ще си спомнят, че не толкова отдавна, участници в кампанията ѝ отправяха послания, които не съвпадат напълно с християнските семейни ценности.

Рапърът Криско е пример за това.

Снимка: Ладислав Цветков

Мая Манолова ще бъде запомнена още с поправката „Ванко 1“ (по името на друг рап изпълнител от вече не толкова близкото минало – б.р.), намалила значително наказанието за сводниците, новия Изборен кодекс и неподправеното женско присъствие в родния политически живот.