Очаквано народните представители приеха текстовете от Закона за бюджета на НЗОК за 2014 г., с които се одобрява актуализацията с 27 млн. лв. В гласуването участваха 129 народни представители, от които 86 бяха „за”, 31 – „против”, а 12 се въздържаха.

Здравната тематика в парламентарните дебати беше за кратко изместена от литературна такава. В спор за познанията си по руска публицистика и манифеста на комунистическата партия Мая Манолова от БСП и бившият здравен министър в кабинета на ГЕРБ Десислава Атанасова размениха реплики на тема Достоевски.

Десислава Атанасова се обърна към Манолова с думите: „Потвърдихте впечатленията ми, че не разбирате нищо от здравеопазване, но не разбирате и от право. Може би в обучението ви в Москва сте се ограничили в изучаване на манифеста на комунистическата партия. Силно се надявам поне да сте прочела „Престъпление и наказание” на Достоевски”.

„Чела съм „Престъпление и наказание”, чела съм и „Идиот”, беше реакцията на Мая Манолова.

В свадата отношение взе и Йордан Цонев от ДПС, питайки Атанасова дали знае, че във въпросната книга става въпрос за наказанието, което собствената съвест налага и дали имате такава, когато правите изказвания по бюджета на НЗОК.

Законът включва още

Законът за бюджета на НЗОК за следващата година включва още ваксините за задължителни имунизации и реимунизации да се финансират от здравно министерство през 2014 г.  Ведомството ще трябва да възстанови на НЗОК чрез трансфер сумите, които касата е заплатила за доставените количества ваксини за задължителни имунизации и реимунизации в периода 1 януари 2014 - 1 април 2014 г.

„Какво ще се случи, ако МЗ не проведе търгове до 1 април?”, попита Даниела Дариткова от ГЕРБ. Според колегата й Десислава Атанасова се поставя под заплаха изпълнението на имунизационния календар. Според приетите текстове Надзорният съвет на НЗОК ще може да взема решения за авансово разходване до 5% месечно от средствата „Резерв, включително за непредвидени и неотложни разходи” за здравноосигурителни плащания за болнична медицинска помощ.

Според Даниела Дариткова от ГЕРБ това е поредният удар върху резерва. „Взема се решение за предварително, авансово харчене на резерва. Моля внимавайте, защото можете да се запишете като първото управление, което е фалирало касата”, допълни тя.

Фонд „бебе”

Здравното ведомство ще плаща и за дейности по асистирана репродукция, започнали през 2013 г. и са завършили през 2014 г. в частта, която е извършена през 2014 г.