Мая Манолова от БСП призна пред bTV, че тя стои зад сигнала, след който се е стигнало до акцията на Прокуратурата и ДАНС в костинбродската печатница "Мултипринт". Тя разкри истината по време на дебат със заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Бившият вицепремиер направи намек в ефира на bTV, че скандалът е иницииран от „червените”. "Аз подадох сигнала. При положение, че имах информация, защо да не подам сигнал? Хванах ви в момента, в който извършвахте престъпление”, опълчи се Манолова.

Тя обаче смята, че прокуратурата не е действала особено бързо по сигнала, тъй като „по мои данни още поне толкова бюлетини са били изнесени по-рано оттам”. Социалистът припомни, че същата печатница, чиито собственик бе общински съветник от ГЕРБ, спечели поръчката за президентските избори през 2011 година и добави, че „тази схема не се реализира от ГЕРБ за първи път”.

След първоначалната стъписана реакция на намека на Цветанов, който открито показа, че е запознат с автора на сигнала за иззетите 350 000 бюлетини, Манолова пожела да узнае по какъв начин бившият вътрешен министър се е сдобил с информацията. Докато той обясняваше, че „информацията се е появила в медийното пространство”, Червеният му опонент го прекъсна с думите: „Аз какво ли питам, нали вие сте най-осведоменият човек в държавата” – ясен намек за обвиненията в незаконно използване на СРС-та.

Цветанов на свой ред попита Манолова колко време й е отнело подаването на сигнала, тъй като ГЕРБ прекарали 3 часа в опит да подадат сигнал за нарушенията на Изборния кодекс в събота. Според бившия шеф на МВР това е сигнал, че акцията за бюлетините е била подготвена отдавна. Той допълни, че не е имало такава бърза реакция от страна на прокуратурата при тяхната жалба.

"Ако искахме тази сензация, щяхме да внесем същия скандал за печатница "Демакс" на Петър Кънев, където се печатат протоколите", заяви още той.

Припомняме, че по време на извънредната пресконференция на лидера на БСП Сергей Станишев по този скандал в събота, той заяви категорично, че те не стоят зад сигнала за бюлетините. Часове по-рано стана ясно, че ДАНС и прокуратурата са открили незаконно отпечатани бюлетини, складирани в печатницата, спечелила поръчката за отпечатването на изборните книжа - "Мултипринт".

Гостуването на Мая Манолова и Цветан Цветанов в изборното студио на bTV премина в словесни престрелки, стигайки до обвинения от страна на Цветанов в задкулисни срещи между БСП и ВМРО. Манолова отговори на Цветанов: "Вие сте най-добре осведомен кой с кого се среща и как си говори."

Помолени да назоват следващия премиер на България, Манолова отговори "Пламен Орешарски", а Цветанов - "Бойко Борисов".

  • Нито едно доказателство Желязков да е виновен за аферата "Костинброд"
  • Прокуратурата се съгласи, че никой не е виновен за аферата "Костинброд"
  • Единственият обвиняем по аферата "Костинброд" Росен Желязков не е виновен
  • Делото за аферата „Костинброд" - на финалната права
  • СГС заседава по делото за аферата „Костинброд”
  • Служител на костинбродската печатница: Прокуратурата показваше бракувани бюлетини
  • Съкратен процес за костинбродските бюлетини
  • Случаят "Костинброд" - обратно в прокуратурата
  • СГП протестира срещу връщането на делото "Костинброд"
  • Съдът спука прокурорския балон "Костинброд"