Рекламираната като блестяща акция на държавното обвинение в костинбродската печатница „Мултипринт” в навечерието на изборите бе брутално разпердушинена от съда. Това става ясно от мотивите, с които бе върнат обвинителният акт срещу единствения обвиняем по случая - бившият главен секретар на Министерския съвет (МС) Росен Желязков.

Фактът, че Софийският градски съд е върнал заради процесуални нарушения делото на прокуратурата, стана известен в понеделник. Във вторник от пресслужбата на съда съобщиха мотивите за това действие. Внимателният прочит на мотивите дава повод акцията спокойно да бъде определена като „прокурорски балон”.

Преди да бъде обосновано това твърдение обаче, трябва да се припомни, че сигналът за бюлетините дойде от БСП в лицето на Мая Манолова, след което прокуратурата услужливо подаде информация към определени медии, които в деня за размисъл истерично отразяваха „нахлуването” на обвинители и полицаи в печатницата.

Въпреки че от държавното обвинение, начело със Сотир Цацаров, надуваха фанфарите за разкрита грандиозна изборна измама, не без помощта на медиите, обвинение в тази дух не бе повдигнато.

Просто данни за подобен план обаче така и не бяха открити. Това накара разследващите да „свият перките” и да се ограничат само до констатацията, че надпечатаните 351 075 бюлетини били годни за използване.

Първоначалните твърдения, че е имало подготовка за превозването на изборните книжа до определени секции с цел подмяна на резултатите от гласуването останаха само по страниците на вестниците, а от ехото в телевизионния ефир няма и спомен. Тук въпросът е дали живите включвания на настоящия политик и бивш телевизионен водещ Николай Бареков попречиха на разследващите да проследят евентуалното движение към изборни секции на бюлетините.

След целенасочения PR по темата и месеци на водено разследване прокурорските усилия стигнаха само до обвинение за неупражнен контрол. Още тогава стана ясно, че при това развитие на нещата делото едва ли ще доведе до някакви запомнящи се резултати в съда. Резултатите от цялото упражнение извън съдебната зала обаче са друга тема.

От мотивите за връщането на обвинителния акт става ясно, че съдията-докладчик Ани Захариева е преценила, че в него са допуснати процесуални нарушения и той не отговаря като съдържание на изискванията на закона. В обстоятелствената част на обвинителния акт не е описана целта, с която Росен Желязков е действал и каква е неговата облага.

От друга страна, сочи съдията, има несъответствия относно това в какво се изразява неизпълнението на служебните задължения на обвиняемия, посредством което прокуратурата твърди, че Желязков е осъществил престъплението.

Още в деня на акцията делото за бюлетините се превърна в ключово за авторитета на главния прокурор Цацаров, който ръководеше обвинението едва от няколко месеца. Година след встъпването му в длъжност обаче развитието на случая по-скоро навежда на мисълта, че държавното обвинение ще продължи да работи по старо му – надувайки балони.

  • Нито едно доказателство Желязков да е виновен за аферата "Костинброд"
  • Прокуратурата се съгласи, че никой не е виновен за аферата "Костинброд"
  • Единственият обвиняем по аферата "Костинброд" Росен Желязков не е виновен
  • Делото за аферата „Костинброд" - на финалната права
  • СГС заседава по делото за аферата „Костинброд”
  • Служител на костинбродската печатница: Прокуратурата показваше бракувани бюлетини
  • Съкратен процес за костинбродските бюлетини
  • Случаят "Костинброд" - обратно в прокуратурата
  • СГП протестира срещу връщането на делото "Костинброд"
  • Случаят "Костинброд" – дело на "немарлив чиновник"