Бюлетините, които прокуратурата показа пред медиите след акцията си в печатница „Мултипринт” в деня преди миналогодишните парламентарни избори, са били брак. Това заяви пред съда Донка Борисова, която е експедитор в предприятието, предаде БГНЕС.

Тя свидетелства по делото за готвена изборна манипулация известно като „Костинброд”, по което обвиняем е бившият секретар на МС Росен Желязков. То се гледа по бързата процедура, като до момента директорът на печатницата и общински съветник от ГЕРБ Йордан Бончев заяви категорично, че намерените бюлетини са били брак.

Борисова обясни как е била организирана работата на печатницата в дните преди вота. Борисова е отговаряла за експедирането на готовите бюлетини по райони. Тя посочи, че в един кашон е имало 10 кочана от по 50 бройки, тоест 500 бюлетини.

Експедиторът не е отговаряла за надпечатаните и бракувани бюлетини, но в един момент й е било казано, че от ЦИК искали по 10 броя бюлетини за всеки избирателен район. Заедно с колеги тя ги търсела в продължение на часове в разхвърлян склад, като по този начин опроверга твърдението, че изборните книжа са били готови за транспортиране.

Тя сравни намерените бюлетини с мостра на книга, като каза, че това е само корицата.

Борисова подчерта, че всичко под 50 бюлетини в кочан е брак, така бюлетините, които трябвало да преведе на ЦИК, които намерили след дълго търсене, изглеждали добре, но след като не са минали последната операция за тях са брак.

Според нея бюлетините, показани на пресконференцията на прокуратурата, били брак, защото са били от по 12-16 бюлетини в кочан, а не по 50. Бюлетината изглежда добре, но за печатницата е брак и не могат да я предадат, продължи да твърди пред съда Донка Борисова. Тя също така смята, че нищо не можело да бъде изнесено от склада.

"Не може да бъде изнесено, защото както каза прокурорът има 82 действащи камери, които наблюдават всички къде отиваме, какво правим в тази печатница и защо сме отишли там. Има си охрана, полицаи, жива денонощна охрана", твърди Борисова.