Но на практика прекара зад решетките с три месеца по-малко, тъй като в затвора е работил и два изработени дни са му се считали за три изтърпени.

Дори и след четири години и три месеца зад този зид, на излизане раппевецът остана верен на себе си.

Престъпленията, за които рапърът лежа в затвора, са извършени от 1999 година до 2003 година, у нас и в Европа. Освен него, за сводничество, стаж зад решетките натрупаха и баща му и братовчед му, които бяха освободени по-рано. Момичетата на Ванко 1 станаха основните свидетели срещу него.

Иван Главчев - Ванко 1: "Няма на кого да отмъщавам. Това си е лично техен проблем, щом така са решили, така са направили. Аз нямам проблем с никого”.

В първите си минути на свобода раппевецът отрече да е плащал на политици за поправката в Наказателния кодекс, заради която първоначалната му присъда беше намалена три пъти. Отрече и да е разигравал и съдебната ни система - най-вече с доброволното си влизане в затвора през април миналата година.

Иван Главчев - Ванко 1: "Аз с никого не си играя, точно могат да си играят с мен - виждате, че аз постоянно влизах, излизах, стана ми като вкъщи”.

Вкъщи, оказа се, че Ванко 1 е бил безпроблемен затворник, но въпреки музикалната си кариера, не се включвал в художествените мероприятия. Иначе бил без привилегии.

Божил Иванов, временно изпълняващ длъжността директор на пловдивския затвор: "Работеше във фирма, където работят и останалите лишени от свобода. Спеше в стаите, където спяха и другите лишени от свобода”.

И след затвора, се видя първо се двама фенове, които го чакаха за автограф. Въпреки натрупаната лоша слава. Семейството му го посрещна накрая.

Цветана Главчева, майка: "Този престой в затвора го е направил много зрял и много силен. Изобщо човек много се променя”.

Променен или не, Ванко 1 напусна пловдивския затвор, придружен от родителите си, жена си и трите им деца.

Откъс от разследването на bTV за Ванко 1

Преди около 4 години Десислава Стоянова и операторите Валентин Николов и Добромир Иванов разказаха във филм кой е Ванко 1, каква е схемата за контрол над момичетата и как фамилията Главчеви изкарва парите си от продажба на плът. Кап. Калин Георгиев, заместник-началник на РЗБОП – Пловдив: "Става въпрос за една добре организирана, мултикриминална престъпна група, която е действала на територията на няколко държави”.

Според данните, събрани от полицията, за Иван Главчев са работели момичета в Италия, Испания, Франция и Белгия. Каналът е действал поне от няколко години.

Засечен е от службите на западноевропейски държави, които подават сигнал в България. Следва арестът на Иван. Малко след него са заключени баща му Петър Главчев и 19-годишният му братовчед Димитър Рачелов.

- Те обясниха ли ти предварително с какво точно ще трябва да се занимаваш там?

"Това било най-древната професия - всеки знаел, защото аз им казах, че не мога да бъда такава...Те казаха, това е най-древната професия, момичетата там ще ти обяснят за какво става въпрос, няма проблем”.

Момичетата живеят в най-евтините хотели. Нямат право да излизат, освен, за да отидат на работа - на улицата. На вечер всяка обслужва между 20 и 30 клиенти. Изкараните пари се предават на така наречения отговорник. Той има грижата да стигнат до бащата на Ванко.

"Преди години той е въртял целия бизнес, но като е остарял Иван е тръгнал да се заема с това нещо”

- Колко изкарва едно момиче на ден?

"1000 евро на вечер се правят”.

- От които за момичето какво остава?

"Нищо освен да си плати хотели и да си вземе ядене –нищо”.

"Като правиш пари се държи мило с тебе, обаче като няма работа, ти крещи, кара те да се чувстваш като нищожество. А когато някой път, както аз като отидох, едно момиче ме накара да се приберем, защото беше много студено. Аз се прибрах, обаче му се обадих по телефона и му казах, че тя ме е накарала да се приберем. Той изпрати Илиян - неговата охрана да дойде да ни пребие. Качва се на самолета, идва, пребива ни и се прибира.


- С какво ви биеше всъщност той?

"С голи ръце, обаче ни караше да се съблечем голи. На голичко - да боли повече. Мен предишния ден ме беше блъснала кола, но това нямаше значение, че аз не мога да стоя права”.

Иван Главчев: ”Искам най-отговорно да заявя, че аз съм напълно невинен и това ще го докаже процеса”.

"В Италия му имат снимката и те питат - За Иван Главчев ли работиш. Но ти нямаш право да кажеш. Макар че ни разпитваха ние казахме, че не го познаваме тоя. И по телефона той ми вика - Сигурна ли си че не си ме издала. Викам "Да". Ако си ме издала ще те убия, заплашваше ме”.

- Не ти ли е хрумвало да се опиташ да се измъкнеш по някакъв начин?

"Бяха казали, че едно момиче било залято с киселина, друго не знам какво. Той гледа много такива филми за проститутки и знае какво да ти говори, за да те е страх”.

Когато делото срещу него започна, се очакваше той и роднините му да получат присъди между 10 и 20 години затвор. Със съдействието на българските депутати обаче, присъдата беше  намалена драстично.

Хронология на поправката "Ванко 1"

През 2003 година Ванко 1 беше осъден на 12 години затвор и 120 хиляди лева глоба за склоняване към проституция, включително и на малолетни момичета. Междувременно обаче, парламентът драстично намали наказанията за това престъпление и присъдата на рапъра бе намалена на четири години и половина.

Тексът, предложен за прегласуване от депутата Татяна Дончева, стана известен като поправката Ванко 1. В ефира на bTV през 2006 година Дончева беше категорична, че поправката не намалява наказанието за сводничество. А, че го съобразява с различните хипотези за сводничество според тежестта, обществената опасност и вината.

Татяна Дончева: "При положение, че законодателят е градирал различни форми на изпълнително деяние не просто в четири алинеи, а в най-различни форми на наказание, които започват от до 3 години лишаване от свобода и завършват с от до 5 до 15 години лишаване от свобода, пловдивските магистрати бяха слели всички тези алинеи, твърдейки, че за всички тях, независимо как законодателят ги е градирал с оглед на вина, обществена опасност, тежест  и т. н., се прилага от 10 до 20 години. Нещо, което е абсолютно некоректно тълкуване”.

Скандалната поправка Ванко 1 в Наказателния кодекс, просъществува само седем месеца, но даде възможност на рапъра да се върне доброволно в затвора.Така той изпревари събитията и предпочете оставащите му 13 месеца зад решетките, вместо рискът да попадне под ударите на новите, по строги текстове. А именно - ако склоняването към проституция има користна цел, затворът е до 10 години.