„Партии не стоят зад моята кандидатура за кмет на София. Имаше преговори, но не се разбрахме за принципите на кампанията – фокусът да е София”. Това обяви в интервю за предаването „Тази сутрин” кандидатът за кмет на София Борис Бонев, издигнат от гражданската организация „Спаси София”, на която е съосновател.

Той уточни, че участие в политиката никога не е било цел на никой от членовете на „Спаси София”. „Винаги целта ни е била да работим за това София да се развива. В един момент управлението на г-жа Фандъкова (Йорданка Фандъкова, кандидат за кмет на София на ГЕРБ и СДС) и Столичната община буквално спряха да ни чуват за всички добри идеи и предложения които имахме за решаване на проблемите. Тогава единственият начин беше и ние да се включим в тази битка – да кажем, че сме готови да поемем управлението на този град”, обясни Бонев.

Той обяви, че кампанията му се финансира изцяло от дарения, а на сайта на „Спаси София” има отчет за всички дарители и разходи. Проектът за гражданската организация пък съоснователите започнали с лични средства. Всеки от тях има бизнес или работа по професията си.

На въпроса как ще управлява София без общински съветници той отговори: „Кметът е оперативното ръководство на общината – ежедневното управление на града се случва от кмета”.

Според Бонев останалите кандидати за кмет на София са се вдъхновили от програмата за управление на града на „Спаси София” и са предложили сходни решения на проблемите.

„Оценката ми за 10-годишното управление на г-жа Фандъкова е въздухът, който дишаме, ремонтите на ремонтите и трафикът, каза независимият кандидат. За другия си опонент – Мая Манолова, той смята, че няма достатъчно задълбочени знания за града.

Преди старта на кампанията Манолова е потърсила подкрепа за местните избори от „Спаси София”. Скоро след това организацията се е регистрирала за местните избори.

Според Борис Бонев най-големият проблем на столицата е некомпетентното управление на града, подплатено с корупция.

Той е на мнение, че контролната функция на Столичната община трябва да е денонощна и би въвел денонощни дежурства в Столичния инспекторат и в Общинска полиция.

Вижте цялото интервю във видеото!

Гледайте "Дебатът за София" на 22 октомври от 18:00 по bTV, в който са поканени да участват първите пет кандидати според социологическо проучване на "Маркет Линкс" по поръчка на телевизията: Мая Манолова, Йорданка Фандъкова, Борислав Игнатов, Ангел Джамбазки и Борис Бонев.