Зрителите на bTV познават добре ансамбъл „Българе”. Хореографът и продуцент Христо Димитров и танцьорите всяка година внасят коледно настроение в нашия нюзрум и ни благославят.

Създадена през 2002 г., трупата е най-големият частен професионален фолклорен ансамбъл в Европа.

Танцьорите с усмивка споделят, че в ансамбъла са инициирали две кампании – „Да съхраним достойнството” (за градивна критика в колектива) и против тютюнопушенето, но продуцентът признава, че с първата имат по-голям успех. „Хора като нас трябва да си правят забележки, за да можем да растем нагоре. Обаче забележката така трябва да я направиш, че да съхраниш достойнството на човека. Не да го навикаш – както правят много ръководители. Няма такова нещо като „градивна критика”. Критиката винаги забива надолу”.

Най-новият спектакъл на ансамбъл „Българе – „Осмото чудо” излиза след 9-годишна пауза, а разходите му възлизат на близо 400 000 лева, без помощ от държавата. Публиката още помни и предишните продукции на ансамбъла – „България през вековете”, „Това е България” и „Албена”.

„За да направиш нов спектакъл, трябва да имаш пари. Ние направихме три спектакъла, дойде икономическата криза и нещата се сринаха – а ние предимно работим с бизнеса, със спонсори” – обясни Димитров. Това обаче не му пречи да има големи професионални мечти.

Хореографът сподели, че в момента с ансамбъла подготвят грандиозен, мащабен шоу спектакъл на световно ниво и предназначен за световните сцени.  „Нищо подобно не съм виждал в света. Не се надценявам!”

Ако искате да видите как Антонио Бандерас играе хоро, както и подробности около предстоящата сватба на колегата му Крос, гледайте целия разговор:

Ако искате да видите какво е „варненски кючек” и как се танцува, гледайте спектакъла „Осмото чудо на 26-ти март в Зала 1 на НДК. В него ще видим и големият приятел на България Бен Крос. Продуцентът Димитров издаде, че холивудският актьор ще се ожени за българка на събора в Жеравна.

Ето какво може да гледате в COOL…T утре от 11:00 часа: