Събуждането по средата на нощта с пристъпи на тревожност може да съсипе нощта на всеки човек. Чувствате се паникьосани, фрустрирани, притеснени и не можете да спите добре, дори и да заспите отново.

Когато това се случи през нощта обаче, проблемът се умножава и се подхранва от само себе си – вие се събуждате притеснени от нещо, а след това се тревожите, че не получавате достатъчно сън, което ви кара да се притеснявате повече, и цикълът продължава цяла нощ, оставяйки ви без почивка. Не е нужно да седите будни цяла нощ, все пак обаче. Ето как можете да разкарате тревожността от съня си, отвръщайки на удара – вижте съветите ни.

Станете от леглото

Трябва да останете в леглото, само ако заспивате или знаете, че сте на път да заспите. Вашият мозък трябва да се научи да асоциира леглото ви само с импулса за спане, така че ако страдате от безсъние, станете, седнете на стол или отидете в другата стая.

Разсейте се с нещо 

Малко четене на приглушена светлина, чаша топло мляко и лека закуска (нищо прекалено и нищо алкохолно) или зяпането на нощния трафик, който минава под прозореца ви – направете нещо, което да ви отпусне и разсее. Правете всичко, което ви отвлича вниманието от негативните мисли или чувства, които идват като резултат от тази моментна паника и тревожност. Медитативно и успокояващо може да ви подейства да оглеждате и описвате предметите около вас, така че опитайте и това.

Опитайте се да релаксирате и останете спокойни

Знаем, че е по-лесно да се каже, отколкото да се направи – разбира се, но ключово за връщането на съня ви, е да се опитате да се отпуснете и да оставите тревожността или паниката бавно да отшумят и така умът и тялото ви да се върнат към полунормално състояние. Някои хора правят това чрез медитация, което винаги е добра идея, но ако това не е вашият стил, просто намерете някакъв начин съзнателно да се отпуснете.

Не се поддавайте на изкушението да гледате часовника

Може да мислите, че е добра идея да се проверявате часа, но се опитайте да не го правите. Гледането на часовника, особено когато е тъмно, будни сте и не можете да заспите, може да ви изиграе лоша шега, защото ще се дразните, че времето се изтъркулва, а вие така и не получавате сън.

Ако нищо от тези неща не свърши работа, можете да вземе леко седативно лекарство или таблетка мелатонин. Ако проблемът със съня ви стане хроничен, най-добре се обърнете към лекар.