Канадски гражданин върна пет артефакта, които откраднала от Помпей през 2005 г., заявявайки, че ѝ донесли голямо проклятие, пише Си Ен Ен. Жената, за която единствено се знае, че се казва Никол, изпрати обратно в Италия две бели плочки мозайка, две парчета от счупена амфора и част от керамична стена, които взела от Археологическия парк на Помпей.

Тя изпратила артефактите обратно в дома им с писмо, в което опива причините.

„Исках да притежавам парченце история, което не може да се купи с пари. Тогава бях млада и тъпа“, пише жената.

Откакто взела артефактите през 2005 г., обаче, Никол била сполетяна от изключително лош късмет – на два пъти се разболяла от рак на гърдата, което наложило двойна мастектомия, а семейството й изпаднало във финансови затруднения.

Снимка: iStock

„Изглежда сякаш никога не можем да изправим лошия си късмет. Взех парченце история, което е от време с изключително много негативна енергия. Хората са умрели по толкова ужасен начин и аз взех предмети, свързани с това унищожение“, пише Никол в писмото.

Жената посочва още, че дала парченце керамична плочка на своя приятелка, но не знае дали тя ще го върне обратно. „Ние сме добри хора и не искам да предам това проклятие на семейството си и децата ми. Моля простете ми за стореното преди години“, казва тя.

Вулканът Везувий в близост до Помпей изригва през 79 г. пр. Хр., убивайки всички жители в близост. През годините стотици посетители на археологическите разкопки в Италия са връщали малки артефакти от Помпей, казвайки, че те са им донесли единствено лош късмет.

Археолозите в Помпей са изложили всички писма от посетители, заедно с върнатите артефакти в музея на разкопките. Самите артефакти нямат сериозна ценност, но писмата и разказите за проклятие в тях имат антропологична стойност.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!