Учени от университета в Кентъки измислиха начин да разчетат свитъци, които са се запазили при изригването на Везувий през 79 от н.е.

Новият подход включва използването на изкуствен интелект и високоенергийно рентгеново лъчение, пише БГНЕС, като се позовава на „Гардиън”.

Снимка: Reuters

Експертите ще проучат два навити овъглени свитъка – част от колекция от 1800 древни документа. Останките от библиотеката са били открити през 1753 г. по време на разкопки в древния римски град Херкулан, който подобно на Помпей е унищожен по време на изригването на вулкана.

Свитъците са се намирали сред руините на вила, за която се предполага, че е принадлежала на тъста на Гай Юлий Цезар.

Опитите да се разгърнат свитъците ги унищожило почти напълно или мастилото по тях избледняло на въздух. Използването на рентгенови лъчи се е смятало за съмнителен подход, тъй като в мастилото има въглен, който при снимка не създава контраст между текста и хартията.

Снимка: Reuters

В същото време в мастилото са открити следи от олово, но количеството метал е било толкова малко, че не било възможно да се разчетат надписите само с помощта на текста, получен при рентгенографията.

Новият метод се състои в това, че изкуственият интелект ще анализира рентгеновите снимки, като разкрива малките разлики (например измененията в структурата на влакното на папируса) между участъците, където има мастило и празната хартия.

В момента системата преминава тестове с образци на текст, видим с невъоръжено око.Изследването на самите свитъци ще започне в близките месеци

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!