През археологическото лято 2019 г. продължиха разкопките на на древния град Мисионис край Търговище от проф. Николай Овчаров и неговия екип. 

Снимка: btvnovinite.bg

При разкопките са открити четири базилики и други църкви, много сгради, уникално запазени. Това е и голям духовен център – от този район е започнала мисията на Андрей Първозвани, който е бил апостола, отговарящ за днешна Североизточна България, обясни проф. Николай Овчаров в предаването „Тази сутрин”. 

Мисионис е един много голям късно античен и средновековен град, споменат е от арабския географ Ал-Идриси, като голям търговски център, уточни професорът. 

Снимка: btvnovinite.bg

Тази година е проучен хореумът – зърнохранилището на крепостта, както и сгради северно от базилика номер 2, обясни и археологът Ангел Конаклиев.

По думите му височината на крепостната стена, която е използвана като част от зидовете на хореума, е до 4 метра и е запазена. 

Снимка: btvnovinite.bg

Според проф. Овчаров Мисионис и Перперикон имат сходна история. И двата града се противопоставят на османското нашествие, но загиват в пожарища.

Кръщелната на най-голямата базилика в Мисионис вече е защитена и покрита и може да бъде показана на хората. „Тук са приемали християнството възрастните езичници”, уточни още проф. Овчаров. 

Снимка: btvnovinite.bg

При разкопките на древния град Мисионис са открити предмети от бита, но и от въоръжението и снаряжението, както и накити, уточни археологът Ангел Конаклиев.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му трябва да се помисли и за консервацията на разкритото до сега, за да добие по-привлекателен вид самият град.