Италиански учени откриха непокътнати мозъчни клетки в череп на мъж, загинал преди почти 2000 години при изригването на вулкана Везувий, пише Си Ен Ен. Откритието е направено от останки, намерени за първи път през 60-те години на миналия век в град- Херкулан, който е погребан под пепелта на вулкана.

Тялото на мъжа е открито в дървено легло с лице към възглавницата в храм, който вероятно е бил посветен на император Август. Мъжът е бил на около 25 години когато е загинал.

Водещият проучването криминален антрополог Пиер Паоло Петроне коментира, че се усъмнил за наличието на нещо много интересно, когато забелязал лъскав материал в черепа на жертвата.

При по-внимателно изследване на лъскавата субстанция било установено, че това са останки от мозък. При високата температура от изригването мозъчната тъкан първо била нагрята до изключително висока температура, след което бързо изстинала и процесът я превърнал в стъкло.

„Мозъкът, изложен на горещата вулканична пепел вероятно първо се е втечнил, след което се е превърнал в стъклена субстанция заради бързото изстиване“, коментира Петроне.

Снимка: iStock

След щателно проучване учените открили изключително запазени мозъчни клетки в останките от мозъка на загиналия. По-късно намерили и нервни клетки в гръбначния му стълб, чието съдържание също изглеждало като стъклено.

Вулканологът Гуидо Джиордано, който също е работил по изследването, открива овъглени останки от дървен материал близо до трупа. По този начин успява да разбере температурата, която е била достигната в момента на смъртта – повече от 500 градуса по Целзий.

Подобно откритие е уникално за археологията и антропологията. Никога до момента не са откривани толкова добре запазени останки на хора. Екипът от учени, съставен от археолози, биолози, криминални антрополози, неврогенетици и математици от Неапол, Милано и Рим ще продължи да изследва древните мозъчни клетки.

Целта е да разберат повече за процеса, при който мозъкът се е превърнал в стъкло, включително точните температури, на които са били изложени жертвите. Тези данни ще бъдат от изключително значение за съвременните власти в региона, тъй като ще дадат добър ориентир за дейността на Везувий при евентуално бъдещо изригване.

Около вулкана живеят над 3 млн. души.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!