Археолози в Египет с историческа находка – учените откриха 27 неотваряни саркофага в погребална шахта в некрополиса Сакара, 20 км южно от Кайро, пишат световните медии.

Откритието е от изключителна историческа важност, тъй като повечето саркофази в Египет стават обект на кражба от мародери, които ги разбиват и изваждат от тях всички ценности.

Снимка: Министерство на туризма и антиките, Египет

Саркофазите са престояли под земята около 2500 години. Повечето от тях са запазили оригиналните си цветове. Учените открили и различни дребни артефакти, които били заровени покрай саркофазите.

Всички 27 древни ковчега са абсолютно запечатани. Според първоначалните проучвания нито един от тях не е отварян от момента, в който е запечатан преди самото погребение.

Снимка: Министерство на туризма и антиките, Египет

Все още не е ясно колко други саркофага има в погребалната шахта. Не се знае и кой е погребан там.

В шахтата с дълбочина около 30 метра са открити разнообразни малки артефакти, които са останали изключително запазени. Открит е малък дървен обелиск с височина около 40 см.

Според Министерството на туризма и антиките на Египет откритието е едно от най-големите в историята на страната.

Археолозите смятат, че затворените саркофази съдържат в себе си изключително запазени човешки останки, както и всички дребни съкровища и накити, с които древните египтяни са погребвали мъртвите си.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!