За първи път в човешката история кратък мистериозен радио сигнал беше успешно проследен до друга галактика. Тя се намира на 3,6 млрд. светлинни години от Земята, пише Си Ен Ен.

Тези радио сигнали траят едва няколко милисекунди и по принцип не са редки за Космоса, но откриването на източника им е изключително трудно. Една от теориите е, че тези сигнали са доказателство за извънземна цивилизация, която се опитва да общува със своите космически съседи.

Еднократният радиосигнал с името FRB 180924 е открит от австралийски радио телескоп. Екипът от астрономи открил начин как да запази данните за краткия сигнал и да ги проследи до източника.

След анализ на всички данни астрономите съставили карта, която показва “родното място” на сигнала. Неговата галактика се намира на около 3,6 млрд. светлинни години от нашата планета – в покрайнините на Млечния път.

“Успяхме да установим галактиката, но по-важното – установихме също, че сигналът идва от място на около 13 хил. светлинни години от нейния център”, коментира Адам Делър, автор на проучването.

Въпреки успеха, голямата мистерия около тези сигнали остава – каква е причината да се появяват? Откъде идват и символ ли са на интелигентен живот?

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!