Мистериозен фосил на 68 милиона години се оказа уникална находка - второто по големина яйце, откривано някога. Учените го открили на остров Сиймур край Антарктида.

То прилича на изпусната футболна топка и най-вероятно е принадлежало на гигантско морско влечуго, пише „Ройтерс“.

Древното яйце с размери 29 см на 20 см е съвсем малко по-малко от яйцата на гигантските слонски птици от Мадагаскар, изчезнали едва преди няколко века, твърдят учените. Докато птиците, крокодилите и много динозаври снасяли яйца с твърди черупки, антарктическото яйце било с мека, наподобяваща пергамент черупка.

Снимка: Reuters

„Това е първото фосилизирано яйце от Антарктика и най-голямото яйце с мека черупка, откривано досега“, заяви палеонтологът от университета в Тексас Лукас Лежандр, водещ автор на изследването.

Снимка: Reuters

Едната страна е като полирана, което може да е знак, че тя е опирала в морското дъно. Единствените създания в Антарктика, живели по това време и достатъчно големи, за да снесат такова яйце са морските гущери, наречени мозазаври и дълговратите плезиозаври. Фосилът обаче оборва теорията, че тези животни не са снасяли яйца, а били живораждащи.

„Подозираме, че тези големи влечуги имали същата репродуктивна стратегия като живораждащите гущери и змии - снасяли яйца с много тънка черупка, които се излюпвали веднага след това“, смятат палеонтолозите.

Снимка: Reuters

По яйцето няма останки от ембрион и не е открит скелет на майката, за да се уточни какво животно е снесло яйцето.

Научната статия е публикувана в сп. „Нейчър“.