Учени откриха фосилни останки на гористи райони в западните части на Антарктида, развивали се в ерата на динозаврите – преди повече от 90 млн. години.

Снимка: AWI.DE

Анализът на материалите показал, че по онова време Леденият континент всъщност е поддържал температури, сравними с някои части на днешна Европа, но морското ниво било 100 метра по-високо, отколкото сега.

Снимка: AWI.DE

Именно това кара и учените да вярват, че древните животни са обитавали тези места.

Открити са следи от почва, полени и дори корени на дървета.

Изследването е ръководено от немския институт „Алфред Вегенер“ (AWI), пише Би Би Си.

Снимка: AWI.DE

Заедно с партньори от Великобритания (British Arctic Survey) използвали иновативен механизъм, наречен MeBo, за да извлекат ценните материали на 30 метра под океанското дъно.

Интерпретацията е, че този район на Западна Антарктида в геоложкия период, известен като Креда (третият и последен период от Мезозойската ера), е имал умерените условия на дъждовна гора или блатисти региони.

Снимка: AWI.DE

Именно такава е и растителността на Южния остров край Нова Зеландия.

„Имаме хубава рентгенова картина на седимента. Сякаш сме пробили в съвременна блатна среда и виждаме живата коренова система, малките растителни частици, но отпреди 90 млн. години. Удивително е.“, коментира ръководителят на германската експедиция проф. Карстен Гол.

Снимка: AWI.DE

Освен това експертите смятат, че тогавашните растения са били „специални“, тъй като са били много на юг, а това предполага три до четири месеца полярна тъмнина.